Une Belle Course

Genre: Drama
Regie: Christian Carion
Met Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz, Jérémie Laheurte
Land: Frankrijk 

Jaar: 2022
Speelduur: 90 min

Kent u het televisieprogramma Taxi nog?
Een 92-jarige Française (de 94-jarige zangeres en actrice Line Renaud) maakt met een taxichauffeur een laatste rit naar het verpleeghuis langs plekken en momenten die voor haar belangrijk waren. Une belle course (ook bekend onder de titel Driving Madeleine) is uit hetzelfde hout is gesneden als de onvolprezen Intouchables: waarin een relatie ontstaat tussen twee personages (in een emotioneel kwetsbare levensfase) die aanvankelijk niet lijken samen te gaan.

Dany Boon (Bienvenue chez les Ch’tis, Rien à declarer, Mon Crime) kennen we vooral van komische rollen en het is verfrissend om hem in een wat serieuzere rol te zien. In Une belle course speelt hij Charles, een Parijse taxichauffeur die, zoals hij een klant vertelt, al twintig jaar zes dagen per week werkt voor zijn vrouw en dochter, maar ze daardoor nooit echt te zien krijgt.

Op de dag dat we hem treffen, pikt hij de 92-jarige Madeleine Keller op. Ze moet naar een verpleegtehuis – of Charles nog even naar de plek wil rijden waar ze opgroeide. Met tegenzin stemt hij in. Haar afscheidsrit voltrekt zich, jazzy muziek op de soundtrack, in slingers en omwegen door Parijs. Door woonwijken, langs de Seine en de opera, over bruggen en brede boulevards, door smalle straatjes vol foeterende automobilisten. Ongevraagd krijgt Charles te horen wie ooit haar grote liefde was: een Amerikaanse soldaat, wiens kusjes in 1944 naar honing en sinaasappel smaakten.

Hoe meer zij prijsgeeft (achter Madeleines opgeruimde vrolijkheid gaat een duistere geschiedenis schuil), hoe meer ook Charles over z’n leven vertelt. Sommige taxiritten kunnen levens veranderen.

★★★★ Trouw
“Het mooie ritje, de belle course, in deze aangename tearjerker had best een rondje extra mogen duren… De 94-jarige zangeres-actrice is een bron van groot plezier als bedachtzame, eigenwijze senior.”

De Filmkrant
“Zonder te verklappen wat Madeleine allemaal heeft meegemaakt en zonder een open deur in te trappen: het is wel weer verwonderend om te ontdekken hoeveel geschiedenis er schuilgaat achter al die gezichten waar we straat aan voorbijlopen. Hoe de tijd grote historische momenten klein maakt en uiteindelijk alles aan het zicht onttrekt”

Une Belle Course

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer