Tula

Storyteller en theatermaker  Archell Thompson vertolkt het verhaal van Tula ten tijde van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Archell vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu. Hiermee wil hij bereiken dat er anno 2024 meer bewustwording en waardering komt voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen.

Nederland kent Archells held Tula niet of nauwelijks. Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood. Als slaafgemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten wordt aangedaan, streed voor vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

Archell speelt Tula op 21 en 22 mei en 12 juni als besloten voorstellingen voor scholieren en studenten. We zijn heel blij dat Tula ook als openbare publieksvoorstelling te zien is in Podium Islemunda.

Samenwerkingspartners: Museum Rotterdam, Bibliotheek IJsselmonde en DNA Storytellers.

 

 

Tula

Bestel tickets