The Zone Of Interest

Regie: Jonathan Glazer
Met: Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck
Land: Verenigd Koninkrijk, VS, Polen
Jaar: 2023
Lengte: 106 min
Taal: Duits, Pools gesproken, Nederlands ondertiteld

Beoordeling IMDb 7,0 / 10

Jonathan Glazer won voor de film de Grand Prix van Cannes 2023. Genomineerd voor 5 Oscars, waaronder Beste Film, Beste Script, Beste Geluid en Beste Regie. Gewonnen Oscars: Beste Buitenlandse film en Beste Geluid!

In Nederland zijn er inmiddels meer dan 220.000 bezoekers naar Jonathan Glazer’s Oscarwinnaar The Zone Of Interest gegaan.

The Zone of Interest is de nieuwe film van Jonathan Glazer, bekend van Under the Skin, met een fenomenale hoofdrol van Sandra Hüller (Toni Erdmann, Anatomy of a Fall).  In The Zone of Interest wonen de commandant van Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), en zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) met hun gezin naast het concentratiekamp. Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis.

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen.
Kampcommandant Rudolf Höss woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig voelt zich met haar 5 kinderen de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

De cinematografische benadering is fascinerend. De camera’s zijn overal in het labyrintische huis geplaatst om de handelingen in alle kamers te volgen zonder dat de regisseur fysiek aanwezig is, net als bij een beveiligingssysteem. Dankzij de meeslepende bovennatuurlijke soundtrack van zanger en componist Mica Levi, met wie Glazer vaker samenwerkt, is de film zowel een ambient ervaring als een verhalend staaltje film.

★★★★★ ‘Huiveringwekkend’ – de Volkskrant
★★★★★ ‘Een film over wegkijken, en de banaliteit van het kwaad.’ – NRC
★★★★★ ‘Formidabele rol van Sandra Hüller’ – Trouw
★★★★★ ‘IJzingwekkend-briljante film’ – VPRO Cinema
★★★★★’An unblinking masterpiece’ – BBC

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

The Zone Of Interest

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer