The Quiet Girl

Genre: Drama
Regie: Colm Bairéad
Met: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett & Michael Patric
Land: Ierland
Speelduur: 90 min
Taal: Engels, Iers- Gaelisch gesproken, Nederlands ondertiteld

The Quiet Girl (An Cailín Ciúin) is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.

Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, is er voor de jonge, introverte Cáit niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín. Cáits stugge oom Seán heeft meer moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis grote geheimen zijn. Toch bloeit ze open, maar aan elke zomer komt een einde.

The Quiet Girl werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film. Eerder was het al de grote winnaar bij de Irish Film and Television Awards (onder andere Beste Film en Beste Regisseur) en kreeg in The Guardian vijf sterren: ‘A deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.’

Regisseur Bairéad: “The Quit Girl is een film over het belang van liefde en hoe de betrekkingen die wij als kind opbouwen met onze ouders en andere kinderen ons hele leven bepalen. En hoe emotionele en fysieke groei en ontwikkeling daarin een rol spelen.”

VPRO Cinema (★★★★★) ‘Prachtig ingetogen drama’
NRC (★★★★★) ‘Piekfijn drama over emotionele verwaarlozing’
de Volkskrant (★★★★) ‘Onthutsende kijkervaring’
The Guardian (★★★★★) ‘Beautiful and compassionate film’

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

The Quiet Girl

Bestel tickets