The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady

Genre: Documentaire
Regie: Mildred Roethof
Land: Nederland

Jaar: 2023
Speelduur: 85 min
Taal: Nederlands gesproken
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Filmmaker Mildred Roethof volgt schrijver en icoon Cynthia McLeod (1936) sinds 2019 op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson (1715-1771); de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname.

Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. Een verhaal over twee vlijmscherpe vrouwen, met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry’ van Nederland. McLeod wordt ontroerend en humoristisch in beeld gebracht door Roethof die haar volgt van de Surinaamse binnenlanden, het torentje bij premier Rutte tot in het Paleis bij president Santokhi tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens.

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady is een film over een sterke persoonlijkheid die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving. Filmmaker Mildred Roethof laat in haar documentaire zien hoe zij dat doet: met scherp analytisch inzicht, oog voor detail en veel humor.

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel dan bij je kaartje het Islemundineetje. Rond 18.00 uur word je verwacht in Brasserie op Zuid en begint je avondje uit!

Lees meer