The Monk And The Gun

Genre: Dramatische komedie
Regie: Pawo Choyning Dorji
Met: Tandin Wangchuk, Tandin Phubz, Kelsang Choejay, Harry Einhorn
Land: Bhutan
Jaar: 2023
Lengte: 100 min
Taal: Dzongkha, Engels, Nederlands ondertiteld

Na zijn Oscar-genomineerde debuutfilm ‘Lunana: A Yak in the Classroom’ is de Bhutanese filmmaker Pawo Choyning Dorji’s terug met ‘The Monk and the Gun’.

The Monk and the Gun brengt ons naar het Bhutan van 2006. De koning heeft aangekondigd afstand te doen van de absolute macht. Het kleine Himalayastaatje zal tot een parlementaire democratie worden omgevormd. Omdat de bevolking daar geen ervaring mee heeft, worden er oefenverkiezingen georganiseerd. Een charmante geschiedenis, die de achtergrond vormt van een vermakelijke klucht.

Koninkrijk Bhutan, 2006. De modernisering is eindelijk gearriveerd. Bhutan wordt als laatste land ter wereld verbonden met internet en televisie, en de grootste verandering van allemaal: democratie. Om de mensen te leren stemmen, organiseren de autoriteiten schijnverkiezingen, maar de lokale bevolking lijkt niet overtuigd. Reizend naar het platteland van Bhutan, waar religie populairder is dan
politiek, ontdekt de verkiezingstoezichthouder dat een monnik een mysterieuze ceremonie plant voor de verkiezingsdag.

Met zowel ‘Lunana: A Yak in the Classroom’ als nu ook met ‘The Monk and the Gun’ probeert regisseur Pawo Choyning Dorji de waarde en uniciteit van de Bhutanese cultuur en tradities te raken. “Bhutan is, net als elk ander land, op een niet aflatende zoektocht om modern, goed opgeleid en westers te worden. In deze zoektocht verliezen we vaak onze eigen cultuur en tradities, die ons zo uniek maken. Deze waarden zijn min of meer aan het verdwijnen in stedelijk Bhutan, en daarvoor moet ik naar het platteland van Bhutan om het te benadrukken.”

The Monk and the Gun verweeft op een slimme manier humor met diepgaande reflecties over de confrontatie tussen westerse en oosterse waarden, evenals de spanning tussen traditie en modernisering.

De film bestaat daarnaast uit prachtige beelden van een uniek land, die elke cinefiel zullen betoveren!
“A Vibrant, Dynamic Cautionary Tale That Is Funny & Holds Your Attention” – ScreenRant

“Very funny indeed. It has some thoughts about democracy, and some thoughts about American
democracy.” – FilmWeek

★★★★ NRC
‘Een lieflijke satire, toegankelijk en universeel’.

Ad van de Donk – Filmprogramma Cinema Islemunda

The Monk And The Gun

Bestel tickets

Hapje eten voor de film?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer