Tampopo

Genre: Drama, Komedie
Regie: Jûzô Itami
Met: Ken Watanabe, Tsutomu Yamazakien Nobuko Miyamoto
(Japan 1985, kleur, 114 min.)
Beoordeling IMDb        8.0/10

Een epische zoektocht naar de perfecte Ramen.

Zelden werd het slurpen van een kom noedelsoep zo sensueel in beeld gebracht als in de culinaire klassieker Tampopo, de eerste (en enige) noedel western.

Verrukkelijke en onvergetelijke Japanse film, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt, wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. Een intens geliefde klassieker, die zijn tijd ver vooruit was.

Met zijn vrolijke vermenging van filmgenres en overweldigende aandacht voor eten verenigt hij filmliefhebber en foodie en brengt hij instant een lach op het gezicht van ieder.

Eetcafé eigenaar Tampopo staat er alleen voor sinds haar man overleed. Haar Ramen (Japanse noedelsoep) is niet best en haar eetcafé lijkt op sterven na dood. Een rondtrekkende vrachtwagenchauffeur en zijn hulpje trekken zich haar benarde situatie aan en besluiten haar te helpen. Samen beginnen ze aan een epische zoektocht naar de perfecte Ramen.

Eten wordt schaamteloos en met veel gevoel voor humor verbonden aan seks, liefde, de dood, maar ook aan bioscoopbezoek, het genot van streven naar perfectie en het belang van aandacht voor alles wat je doet. Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar. Onvergetelijk sensueel zijn de erotische avonturen van de gourmet gangster en zijn lief. Hilarisch en soms wonderschoon zijn de sequenties over hoe etiquette en rituelen ons leven en ons eten bepalen. Alles komt samen in het ongegeneerd romantische hoofdverhaal.

“The only movie ever made that could accurately be described as a cross between “The Good,
The Bad and The Ugly,” “Babette’s Feast,” and “Songs From the Second Floor,” – Indiewire
“One humorous situation flows into another offhandedly, as if life were a series of smiles.” –
Roger Ebert

De Filmkrant
“Een film om van te watertanden.”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Tampopo

Bestel tickets