Sweet Dreams

De koloniale satire Sweet Dreams, openingsfilm van het Nederlands Film Festival, Oscarinzending en winnaar van 6 Gouden Kalveren, is toegevoegd aan de longlist van de films die kans maken op de titel beste Europese film van het jaar.

Regie Ena Sendijarevic
Met: Renée Soutendijk, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Hans Dagelet, Hayati Azis, Rio den Haas,
Muhammad Khan en Peter Faber
Land: Nederland
Jaar: 2023
Speelduur: 103 min
Taal: Nederlands en Bahasa gesproken

Sweet Dreams is een satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië.

Renée Soutendijk werd in augustus van dit jaar, op het filmfestival van Locarno, bekroond met het Gouden Luipaard voor de beste acteerprestatie voor haar hoofdrol in Sweet Dreams. Regisseur Ena Sendijarević, wier debuutfilm Take Me Somewhere Nice in 2019  door de critici werd omarmd, kreeg van de jury ook de prijs voor de Beste Regie.

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen.
Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Regisseur Ena Sendijarević: “Ik ben ontzettend vereerd dat mijn tweede speelfilm Sweet Dreams de
openingsfilm van het Nederlands Film Festival is. Met deze satirische periodefilm over een Nederlands-Indonesische familie die probeert om te gaan met hun erfgoed, wilde ik invoelbaar maken hoe het koloniale verleden doorwerkt in onze huidige relaties met elkaar.”

NFF-Algemeen Directeur Silvia van der Heiden: “In Sweet Dreams geeft Ena Sendijarević een eigenzinnige en vernieuwende kijk op de Nederlandse koloniale geschiedenis.
Dankzij Ena’s unieke beeldtaal en een cast voor wie de rollen gemaakt lijken te zijn, is de film een absurdistische duik in een pijnlijk verleden. Sweet Dreams blijft nog lang nagonzen. Ik ben er trots op dat we met deze film de 43e editie van het Nederlands Film Festival openen.”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Sweet Dreams

Bestel tickets