SHABU

Op vrijdag 24 juni 2022 draait Cinema Islemunda de laatste film van seizoen 21/22. We zijn weer terug op vrijdag 9 september 2022.

Genre: Feelgood, Spirituele Docudrama, Muziek
Regie: Shamira Raphaëla
Camera: Jurgen Lisse, Jefrim Rothuizen, Gregg Telussa, Rogier Timmermans
Muziek: Michael Varekamp

FESTIVALS & PRIJZEN
Barnefilmfestivalen 2022: Best Documentary Award
IDFA 2021: Winnaar Award Best Youth Film 2021
Berlinale 2022: Special Mention International Jury Generation Kplus Competition

In haar portret van de levenslustige veertienjarige Shabu uit Rotterdam-Zuid vermijdt filmmaker Shamira Raphaela nadrukkelijk cliches over het leven in een achterstandswijk. De gelauwerde documentaire is dan ook geen tragedie, maar een speelse, feelgood vakantiefilm.

Shabu (14) is een zeer spirituele, lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken.

Shamira Raphaëla:
“Ik wilde sowieso wegblijven bij hiphop, dat is een ding waar iedereen naar grijpt omdat dat dan zou passen bij deze buurt. Terwijl Shabu niets heeft met hiphopmuziek, dat vind ik ook zo stoer aan hem, hij luistert naar Afrobeat. En dat dromerige raakt ook aan de diepe en rijke gevoelswereld die in zo’n jongetje schuilt. Dat mis je als je hem op straat ziet lopen. Omdat het publiek geconditioneerd is om een zwarte jongen op een bepaalde manier te zien. Dus dacht ik: ik moet het publiek helpen bij hem naar binnen te kijken.”

Shabu is een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

de Volkskrant
‘Een verrukkelijk energieke documentaire (…) een onvervalste feelgoodfilm’

De Docupdate
‘Een hartveroverende feelgoodfilm’

★★★★ TV Krant
‘Lichtvoetige, vrolijke en ontroerende film’

De Filmkrant
‘De website van het Filmfonds noemt het een ‘feelgood familiedocumentaire’, en dat is nu eens geen holle retoriek.’

★★★★ VPRO
‘Een hoge dosis charme (…)‘

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/kunststof/970e5f0b-5b7e-478a-89f5-67e019ffcf2e/2022-04-26-kunststof-shamira-raphaela-documentairemaker

https://www.npostart.nl/over-de-documentaire-shabu/02-05-2022/POMS_BV_16893288

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

SHABU

Bestel tickets

Hapje eten voor de film?

Bestel dan bij je kaartje het Islemundineetje. Rond 18.00 uur word je verwacht in Brasserie op Zuid en begint je avondje uit!

Lees meer