RTM: De wereld van Carlijn

Met RTM zet IFFR films en makers uit de Maasstad extra in de schijnwerpers. Het programma is gevuld met korte en langere films, series en documentairs. Alles staat in het teken van talentvolle makers en verhalen uit 010 met impact ver daarbuiten, het programma laat zien wat een rijkdom onze stad te bieden heeft. De selectie is gemaakt door de RTM curatoren van dit jaar: Sam Koopman, Tarona en Robert-Jonathan Koeyers. Op vrijdag 2 februari om 21:00 uur wordt in onze filmzaal ‘De wereld van Carlijn’ vertoond.

Carlijn Kingma’s indrukwekkende kunstwerk Het waterwerk van ons geld vormt een efficiënte illustratie van de manier waarop de financiële sector verweven is met ons dagelijkse leven. Als je het werk ziet, is het moeilijk voor te stellen waarom iemand aan iets zó gedetailleerds en complex zou willen beginnen. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire portret, dat Kingma volgt van haar creatie van Het waterwerk van ons geld tot de expositie op de Biënnale van Venetië. Filmmaker Ariane Greep laat een vakvrouw aan het werk zien, die haar werk langzaam maar zeker bijschaaft om tot het uiteindelijke meesterwerk te komen.

De wereld van Carlijn verkent de journalistieke inspanningen die de input vormden voor Kingma’s kaart van de moderne wereld. Haar werk is het resultaat van nauwgezet onderzoek dat ze uitvoerde samen met professor Martijn Jeroen van der Linden en onderzoeksjournalist Thomas Bollen. De kennis die Kingma heeft opgebouwd over deze complexe materie leidt tot fascinerende (en onverwacht grappige) intermezzo’s, bijvoorbeeld wanneer ze de onbehouwen CEO van een grote bank op feitelijke onjuistheden wijst in zijn uitleg van het banksysteem… Zo blijkt maar weer dat goede kunst uitstekend in staat is om onze kijk op de wereld te vormen.

– Hugo Emmerzael

Tickets voor deze RTM screening bestel je via de website van IFFR. De film is Engels ondertiteld. Na afloop is er een Q&A!

*Deze film wordt geprogrammeerd door het IFFR en zij hanteren hun eigen prijsbeleid. Vandaar dat de ticketprijs afwijkt van de reguliere ticketprijs van Cinema Islemunda. 

RTM: De wereld van Carlijn

Bestel tickets

RTM: Invisible City

Lees meer