Quo Vadis, Aida?

Genre: Drama, Thriller, Historische film
Regie: Jasmila Žbanić
Met: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh,
Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, e.a.
(Nederland, Bosnië 2020, kleur, 102 min.) Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands,
Nederlands ondertiteld
Beoordeling IMDb        7,9 / 10
Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2021 en de Grand Jury Award op Movies that Matter 2021 te Den Haag.

QUO VADIS, AIDA? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (PENOZA) en Johan Heldenbergh (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) als Dutchbatters.

Dit aangrijpende en hoognodige drama van Jasmila Žbanić ontleedt op nauwkeurige wijze hoe dit conflict van kwaad tot erger ging. In haar eerdere films onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. Ze volgt het fictieve personage Aida (Jasna Đuričić), een tolk op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica, die zich verscheurd voelt. Ze moet de Nederlandse bevelen vertalen voor de locale bevolking, maar verliest het vertrouwen dat de VN-soldaten in staat zijn om deze oorlogssituatie te de-escaleren.
De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.

QUO VADIS, AIDA? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto.
De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.
En Beste Buitenlandse Film – Independent Spirit Award en de winnaar Beste Speelfilm en Beste Regisseur – London Film Week

Variety
‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend’

Het Parool
‘Een essentiële film’

★★★★ The Guardian
‘Brilliant and overwhelming’

★★★★ VPRO Cinema
‘Spannend, aangrijpend en belangrijk’

Ad van de Donk – Filmprogrammeur Cinema Islemunda

Quo Vadis, Aida?

Bestel tickets

Lekker eten voor of na de film!

Ook eten voorafgaand aan de film bij Brasserie op Zuid is weer mogelijk met een compleet nieuw concept: het ISLEMUNDINEETJE. Keuze uit 4 gerechten voor 10 euro!

Lees meer