Presque

Regie en scenario: Bernard Campan & Alexandre Jollien
Met: Bernard Campan, Alexandre Jollien, Tiphaine Daviot, Julie-Anne Roth, La Castou, e.a.
Land: Zwitserland/Frankrijk

Jaar: 2021,
Speelduur: 92 min
Taal: Frans, Nederlands ondertiteld

Volledig onverwacht was het succes van het Zwitserse(!) Presque (Beautiful Minds) op Film by the Sea in September 2022. Met een 4,45 (uit 5 natuurlijk) was de film op één na net niet de speelfilm met de allerhoogste publieksscore. De speelfilm Presque is echter overal een publiekslieveling!

Alexandre Jollien (filosoof/schrijver en geboren met een hersenverlamming) en de komische acteur Bernard Campan baseerden het script op hun sinds jaar en dag bestaande vriendschap. Ze spelen zelf de hoofdrollen in deze hartverwarmende en grappige feelgood.
Er zijn filmformules die vrijwel altijd werken en daar is deze Franstalige variatie op de road- en buddy movie er één van. Een vergelijking met de Franse feelgoodfilm Intouchables is onontkoombaar.

Igor van 40 heeft weliswaar een lichamelijke beperking, maar hij woont zelfstandig, bezorgt op zijn driewieler de biologische groenten van een buurtwinkel en komt regelmatig verrassend filosofisch uit de hoek. In Lausanne is begrafenisondernemer en verstokt vrijgezel Louis van 58 verknocht aan zijn beroep en kan maar niet met pensioen. De twee ‘ontmoeten’ elkaar als Louis een lichte aanrijding met Igor veroorzaakt en zich daarna verantwoordelijk voelt voor de nazorg.

Als Louis het lichaam van een oude vrouw naar de voet van de Cevennen (Frankrijk) moet brengen, volgt een bijzondere roadtrip met een lijkwagen, waarbij de mannen erachter komen dat ze het uitstekend met elkaar kunnen vinden en draait het uit op een heel bijzondere leerzame trip.

De Filmkrant
“Je kan weinig anders dan deze personages in je hart sluiten. Dat een en ander niet per se geloofwaardig is, doet er niet toe. Presque is een modern sprookje waarin het aangenaam toeven is.”

Presque

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer