Perfect Days

Regie: Wim Wenders (Paris, Texas, Der Himmel über Berlin, Anselm) 
Met: Kôji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, e.a.
Land: Japan, Duitsland
Jaar: 2023
Speelduur: 120 minuten
Taal: Japans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

IMDb beoordeling 8,0 / 10

Oscar nominatie beste internationale speelfilm

De Duitse regisseur Wim Wenders komt met twee films tegelijk: de documentaire Anselm, en Perfect Days, een intieme fictiefilm. De verschillen kunnen nauwelijks groter zijn, maar in de overeenkomsten zie je Wenders ten voeten uit. Wim Wenders is terug met een diepontroerende karakterstudie over het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen, gezien door de ogen van een schoonmaker van toiletten in Tokio. Winnaar van de prijs voor Beste Acteur op het Filmfestival van Cannes.

Hirayama (Kôji Yakusho) is helemaal tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van de openbare toiletten in Tokio. In Perfect Days dompelt Wim Wenders je onder in zijn dagelijkse routine, op misschien wel de mooiste citytrip ooit.

Hirayama is volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokio. Naast zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert. In zijn buurt met kleine cafés komen altijd dezelfde mensen. Hij rijdt naar zijn werk in zijn minivan, volgestopt met zijn schoonmaakspullen, terwijl The Rolling Stones, Patti Smith of Lou Reed uit de cassettespeler klinken. Enkele onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden.

Perfect Days is een ontroerende en poëtische mijmering over het vinden van alledaagse schoonheid, zelfs in de openbare toiletten in Tokio. Wenders unieke mix van fictie en gewone gebeurtenissen toont het leven in al zijn verbluffende eenvoud. Hirayama is vernoemd naar de hoofdpersoon uit Yasujiro Ozu’s laatste film An Autumn Afternoon, een mooi eerbetoon

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Perfect Days

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer