Past Lives

Genre: Drama, Romantiek
Regie: Celine Song
Met: John Magaro, Greta Lee, Teo Yoo, e.a.
Land: Verenigde Staten

Jaar: 2023
Speelduur: 100 min
Taal: Engels, Koreaans, Nederlands ondertiteld

5 Golden Globes nominaties, waaronder die van Best Motion Picture Drama, Best Motion Picture
Non-English Language, Best Director en Best Screenplay. Ook de performance van hoofdrolspeelster Greta Lee werd bejubeld met een nominatie voor ‘Best Female Actor’. De film heeft ook een Oscar nominatie voor beste Regie weten binnen te slepen!

In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee in 2023 de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance.
Veel lof was er voor de subtiele manier waarop Celine Song de mix aan gevoelens en spanningen toont – niet zozeer in tekst als in beeld en lichaamstaal – tussen Nora, haar jeugdliefde en haar huidige geliefde, Arthur.

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

Past Lives snijdt, hoewel gedeeltelijk autobiografisch, een universeel thema aan: welke rol spelen eerdere liefdes in ons leven; hoe zijn we geworden wie we zijn? Hoe verklaar je de intimiteit tussen mensen die elkaar in geen vijfentwintig jaar hebben gezien? De film is ook een visueel indrukwekkend portret van Seoul en New York.

★★★★VPRO Cinema
“En zo zijn we weer terug bij dat ongemakkelijke moment in de bar uit het begin van de film.
Waarna Song toewerkt naar een van de mooiste en aangrijpendste filmfinales van de afgelopen tien
jaar.”

★★★★★ de Volkskrant
“Een van de mooiste films van het afgelopen jaar.”

Ad van de Donk – Cinema Islemunda

 

Past Lives

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer