Monster

Genre: Drama, Thriller
Regie: Hirokazu Kore-eda (Still Walking, Broker, Shoplifters)
Met: Shidô Nakamura, Sakura Ando, Mitsuki Takahata, e.a.
Land: Japan
Jaar: 2023
Lengte: 120 min
Taal: Japans, Nederlands ondertiteld

IMDb beoordeling 7,9 / 10

Onder meer op Cannes 2023 bekroond met beste queer film en beste scenario.

De nieuwe film van de Japanse meesterregisseur Kore-eda Hirokazu heet Monster, maar laat in het midden over wie die titel gaat. In het mysterieuze, veelbekroonde drama Monster van de Japanse grootmeester Koreeda Hirokazu (Shoplifters, Broker), ontvouwt zich één verhaal langs drie verschillende perspectieven. Door de ogen van een kind, zijn moeder en zijn leerkracht zien we weliswaar dezelfde gebeurtenissen, maar ieder perspectief werpt een ander licht op de waarheid. Tot op het laatste moment laat Koreeda de kijker gissen naar wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

De 11-jarige Minato gedraagt zich vreemd. Hij knipt zijn haar kort, maakt verontrustende tekeningen en komt thuis met een mysterieuze snee op zijn oor. Volgens zijn moeder Saori is daar één iemand verantwoordelijk voor: zijn docent Michitoshi. Vastberaden bestormt ze de school om verhaal te halen: wat is hier aan de hand?

Met zijn ongeëvenaarde scherpe oog voor de complexiteit van menselijke relaties confronteert Koreeda de kijker met de risico’s van het snelle oordeel. Je kunt nooit weten wat er allemaal schuilgaat in een ander, maar wie verschillende perspectieven overweegt, ontdekt misschien dat het vermeende monster eigenlijk best een welwillend wezen is…

★★★★ NRC
“Heeft dezelfde sensibiliteit als zijn eerdere parels”

★★★★ de Volkskrant
“In de verpletterend mooie slotakte ligt niet alleen de waarheid, maar ook het hart van Monster verborgen.”

★★★★ Trouw
“Een delicaat drama”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Monster

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer