Mijn vader is een vliegtuig

Genre: Drama
Regie: Antoinette Beumer
Scenario: Maaik Krijgsman
Met o.a. Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand en Hannah Hoekstra.
(Nederland 2021, kleur, 91 min.) Taal: Nederlands

Mijn vader is een vliegtuig is een boekverfilming.
In 2018 verscheen de gelijknamige roman van Antoinette Beumer, waarvan gedeeltes zijn gebaseerd op haar eigen leven. De Nederlandse schrijfster maakte furore met haar verhaal over onverwerkte trauma’s en de angst de controle over de werkelijkheid te verliezen. Met haar filmervaring (De gelukkige huisvrouw, Soof) kon een verfilming natuurlijk niet uitblijven.

Eva (Elise Schaap op haar best) heeft een mooi bedrijf, een fijn gezin en ook nog een minnaar.
Alles lijkt haar moeiteloos te lukken. Als haar moeder plotseling komt te overlijden, slaat ineens de verwarring toe en krijgt ze last van ongedefinieerde angsten en vreemde flashbacks.
Eva neemt contact op met haar vader (Pierre Bokma), die al jaren in een psychiatrisch ziekenhuis verblijft. Heeft zij misschien ook aanleg om gek te worden? Ze hoopt antwoord van hem te krijgen op de vragen waar ze mee zit.

★★★★ Algemeen Dagblad
“Elise Schaap subliem in gelaagd psychologisch drama”

★★★★ de Telegraaf
“Elise Schaap ontpopt zich tot de grootste troef in de film”

Antoinette Beumer: ‘Het werken aan deze film is van begin tot het einde bijzonder geweest. Mijn eigen man schreef het scenario, de film is gebaseerd op mijn boek dat weer lichtjes is geïnspireerd op mijn jeugd. Het is een film waarbij ik tijdens het maakproces eigenlijk voor het eerst alle ruimte voelde om écht helemaal de film te maken die ik voor ogen had.’

Elise Schaap:
‘Ik vond het verhaal indrukwekkend, maar ik zag mezelf meer in het lichtere genre. En het is grotendeels autobiografisch: ook nogal wat. Tot Antoinette zei dat ze juist niet de zwaarte in wilde, dat ze iemand zocht die tegen kon kleuren, een zekere lichtheid meebracht. Dat vond ze interessanter dan een actrice met een getergd hoofd. Ze heeft de rol echt aan me overhandigd, haar vertrouwen aan me gegeven.’

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Mijn vader is een vliegtuig

Bestel tickets

Voor de film een hapje eten?

Brasserie op Zuid serveert het Islemundineetje voor slechts € 10,-. Je kunt het meteen bij je filmkaartje aanschaffen!

Lees meer