Leeuwin

Taal: Nederlands
Genre: Familiefilm
Speelduur: 88 minuten
Leeftijd: Alle leeftijden

Nederlandse film ‘Leeuwin’ wint Grote Europese filmprijs in Italië. De film werd door een jury van 700 kinderen in Italië uitgeroepen tot de beste film van heel Europa. De regisseur van de film is Raymond Grimbergen (Brugklas: De tijd van m’n leven). Alyssa van Ommeren, die het in 2021 schopte tot de liveshows van The Voice of Holland (met prachtige liedjes op Spotify), speelt de hoofdrol en het is haar debuut als actrice. Andere rollen in de film worden gespeeld door Cees Geel, Jay Karim-Jonker, Sanguita Akkrum, Urvin Monte, Apollonia Sterckx, Yip Andjar en Nora Dari.

Leeuwin gaat over de Surinaamse Rosi, een 14-jarig meisje met meer voetbaltalent dan zelfvertrouwen. Wanneer ze naar Nederland moet verhuizen gaat niets meer vanzelf. Het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi lijkt uitkomst te bieden. Niet iedereen is daar even blij mee, omdat ze beter is dan de rest. Lukt het haar om haar droom te volgen om Oranje Leeuwin te worden én haar nieuwe vrienden bij
elkaar te houden?

Raymond Grimbergen:
“Het is geweldig om te zien hoe honderden kinderen hier op het Giffoni Filmfestival reageerden op onze film. Tijdens enkele voorstellingen werd de zaal nog net niet afgebroken van enthousiasme. Het laat opnieuw zien hoe universeel en herkenbaar het verhaal van Rosi is. En we zijn trots op deze belangrijke internationale award voor jeugdfilms.”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Leeuwin

Bestel tickets