Judas and the Black Messiah

Genre: Drama, Thriller
Regie: Shaka King (geïnspireerd op echte gebeurtenissen)
Met: Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield, Martin Sheen, Dominique Thorne, Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders, e.v.v.a.
(Verenigde Staten 2021, kleur, 120 min.) Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
IMDb beoordeling 7,5 / 10

Het slimme van debuterend regisseur Shaka King is dat hij van Judas and the Black Messiah geen geëngageerde geschiedenisles of pamflet maakt, maar een nerveuze spionagethriller.

Daniel Kaluuya (Get Out, Black Panther) en LaKeith Stanfield (Atlanta, The Girl in the Spider’s Web) schitteren als de onbaatzuchtige Black Panthers-voorman Fred Hampton en zijn verrader William O’ Neal in het met twee Oscars bekroonde profetische drama Judas and the Black Messiah.

Een Oscar voor de muziek en Daniel Kaluuya won een Oscar voor zijn rol, maar ook een Golden Globe, BAFTA Award en een Critics’ Choice Award. Tevens Oscarnominaties voor Beste Film, Scenario en Cinematografie.

‘Ik bén een revolutionair!’ Met een gebalde vuist in de lucht schreeuwt William O’Neill het mee, tijdens de speech van Black Panther-leider Fred Hampton. Maar dan bevriest zijn blik – in het opgezweepte publiek ziet hij plots zijn broodheer, de FBI-agent die hem de opdracht gaf te infiltreren in de beweging.

FBI-informant William O’Neal infiltreert in de Black Panther Party van Illinois met als taak om hun charismatische leider, voorzitter Fred Hampton, in de gaten te houden. Beroepscrimineel O’Neal schept er genoegen in om niet alleen de Black Panthers om de tuin te leiden, maar ook zijn contactpersoon, FBI-agent Roy Mitchell. Terwijl zijn politieke invloed toeneemt, wordt Hampton verliefd op mede-revolutionair Deborah Johnson. Ondertussen worstelt O’Neal met zijn geweten. Zal hij partij kiezen voor de goede kant, of zal hij Hampton en de Black Panthers verraden, zoals hem wordt opgedragen door FBI-directeur J. Edgar Hoover.

★★★★ de Volkskrant
‘Krachtige, nerveuze spionagethriller’

★★★★ VPRO Cinema
‘Fraai, aangrijpend en genuanceerd’

★★★★ NRC
‘Bedachtzaam en belangrijk portret’

Het Parool:
‘Ambitieus, indrukwekkend’

 

Ad van de Donk (filmprogrammeur Cinema Islemunda)

Judas and the Black Messiah

Bestel tickets

Lekker eten voor of na de film!

Ook eten voorafgaand aan de film bij Brasserie op Zuid is weer mogelijk met een compleet nieuw concept: het ISLEMUNDINEETJE. Keuze uit 4 gerechten voor 10 euro!

Lees meer