I Am the River, the River Is Me

Regie en camera: Petr Lom
Coproducent: Whanganui Rivier
Land: Nieuw Zeeland, Noorwegen, Nederland
Jaar: 2024
Lengte: 88 min.
Taal: Engels, Maori, Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: alle leeftijden

De Filmkrant
“Er is humor en een aanstekelijk vertrouwen in het vermogen van de mens om het tij te keren, om elkaar te inspireren en te helpen. Het is een louterende en oogstrelende reis waar je bijna uitgerust, mentaal verfrist en met hoop op een betere toekomst uit komt.”

I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalisme en individualisme. ‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’ – Ned Tapa (Whanganui)

De rivier Whanganui en haar stroomgebied spelen zowel thematisch als visueel de hoofdrol in deze reflectie op de verhoudingen tussen mens en natuur, mensen onderling en het belang van verzet. De rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen.

Wanneer Maori zich voorstellen, noemen ze eerst de naam van het gebergte waar ze vandaan komen, dan de naam van de rivier, dan de naam van hun stam, hun grondgebied en substammen; het individu staat dus altijd in een omvangrijke historische, culturele en geografische context.

Ned Tapa, een Maori stamleider, vertelt dit aan westerse gasten met wie hij vijf dagen lang een betoverende kanotocht maakt over de rivier Whanganui in Nieuw-Zeeland. Terwijl rivier en reizigers organisch samen stromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. ‘Als je zit en luistert, zul je het land horen zingen,’ zegt Ned Tapa. ‘Allemaal samen, verweven, in
harmonie, synchroon.’

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

I Am the River, the River Is Me

Bestel tickets