Four Journeys

DEZE VOORSTELLING IS VERPLAATS VAN 10 NAAR 12 DECEMBER

Genre: documentaire
Regie, camera en geluid: Louis Hothothot
(Nederland 2021, kleur, 115 min.)
Gesproken taal: Chinees, Nederlands ondertiteld
Openingsfilm IDFA 2021!
Genomineerd voor de IDFA Award for Best First Feature 2021 en de IDFA Award for Best Dutch Film 2021!

Dat ‘elk huis heeft zijn kruis’ een universele geldigheid heeft, blijkt maar weer eens uit het adembenemende familieportret Four Journeys van de jonge (video)kunstenaar Louis Hothothot
(Louis Yi Liu). Louis, geboren in China, studeerde aan de kunstacademie in Beijing en vervolgde zijn masterstudies in Nederland.
Na zeven jaar in Europa te hebben gewoond, reist Louis terug naar huis om zijn familiegeschiedenis te achterhalen.

Toen zijn moeder ruim dertig jaar geleden zwanger van hem was, legden zij en haar man 4200 kilometer af om in het noordoosten van China veilig bij haar oudste broer te kunnen bevallen.
Het stel was namelijk in verwachting van hun tweede kind, en dat was destijds verboden in de Volksrepubliek waar communistische machthebbers een eenkindpolitiek doorvoerden.
De oudste broer echter durfde zijn hoogzwangere zus niet bij te staan en dus reisden Louis’ aanstaande ouders het hele eind weer terug.
Vier maanden later kwam een gezonde baby ter wereld. Vader moest als straf een geldboete betalen en de politieke carrière die hij ambieerde kon hij wel vergeten.

De prijs die Louis betaalde voor zijn geboorte bestond uit een diep schuld- en schaamtegevoel.
Deze emoties liggen ten grondslag aan Four Journeys, waarin Louis op sfeervolle, tedere en intieme wijze het gezin waarvan hij vervreemdde en waarin zoveel onuitgesproken bleef, in beeld brengt. Louis keert terug naar Beijing en gaat op zoek naar familieverhalen en foto’s in het gebied waar zijn ouders opgroeiden. Was moeder blij met zijn geboorte? Wat zat vader dwars? Hoe kijkt zus naar haar ‘verloren’ broertje? Zo probeert de filmmaker, overigens zonder te dramatiseren, dichterbij de gevoelens van zijn vader, moeder en zus te komen.

VPRO Gids
“Four Journeys oogt poëtisch, de begeleidende muziek is prachtig, evenals de zachte voice-over van Louis waarmee hij de kijker meeneemt in zijn reis.”

Ad van de Donk – Filmprogrammeur Cinema Islemunda

Four Journeys

Bestel tickets

Lekker eten voor of na de film!

Ook eten voorafgaand aan de film bij Brasserie op Zuid is weer mogelijk met een compleet nieuw concept: het ISLEMUNDINEETJE. Keuze uit 4 gerechten voor 10 euro!

Lees meer