Flee

Regie: Jonas Poher Rasmussen
Stemmen: Daniel Karimyar, Anonymous, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, e.a.
(Denemarken, Estland, Finland, Verenigde Staten, Zweden 2021, kleur, 89 min.)

IMDb beoordeling 8,0 / 10
Oscarnomaties voor Beste Documentaire, Best Animatiefilm en Beste Internationale Film, een unicum.
Beste Europese Documentaire en Animatiefilm 2021: FLEE
Beste Animatie 2021, animatiefestival Annecy en de Grote Juryprijs in Sundance.

Filmmaker Jonas Poher Rasmussen sloot als tiener vriendschap met de uit Afghanistan gevluchte Amin en laat hem in Deense Oscar kandidaat Flee, in de vorm van een animatiefilm, zelf zijn verhaal vertellen.
Dat Amin af en toe smokkelt met de waarheid geeft de film een intrigerende extra dimensie.
Regisseur Jonas Poher Rasmussen: ‘Ik wil de menselijke kant van zijn verhaal tonen. De politieke kant interesseert me niet, dan gaat het al snel over systemen.’

Amin is nog een kind wanneer de fundamentalistische moedjahedien de macht grijpen en zijn vader plotseling verdwijnt. Met zijn moeder, zussen en broer vlucht hij uit Afghanistan, om via het corrupte Moskou uiteindelijk in Denemarken te belanden.
Wanneer de mujahedin omstreeks 1990 Kaboel aanvallen zien we de inwoners in paniek op de vlucht slaan. Dat wil zeggen, in ruw getekende zwart-wit-animatie, die de chaos indringend verbeeldt.

In andere scènes keert de kleur terug en oogt de animatie traditioneler. De stijl beweegt als het ware mee met het verhaal van Amin, de Afghaan die als kind zijn land ontvluchtte om uiteindelijk in Denemarken een nieuw thuis te vinden.

Amin is niet de echte naam van de man met wie filmmaker Jonas Poher Rasmussen al jaren bevriend is, net zoals zijn tekenfilmgezicht niet samenvalt met de echte ‘Amin’. Die maskerade is er natuurlijk niet voor niets: als voormalige vluchteling én homoseksueel voelt ‘Amin’ zich nog steeds kwetsbaar. Het fascinerendste aspect van de film is misschien wel de moeite die het hem kost om de waarheid te scheiden van de leugens die hem destijds op zijn vlucht het leven redden.

De Filmkrant
‘FLEE is een van de beste animatiedocumentaires aller tijden.’

★★★★★ The Guardian
‘What an extraordinary story’

★★★★★ VPRO Cinema
‘Indringend, aangrijpend en onvergetelijk’

★★★★ De Volkskrant
‘Herinneringen die in een gewone documentaire niet getoond hadden kunnen worden, worden door de animatie indringend tot leven gebracht.’

Ad van de Donk – Filmprogrammeur Cinema Islemunda

Flee

Bestel tickets

VOOR DE FILM NOG WAT ETEN?

Beste dan bij je filmkaartje het Islemundineetje. Dat is een lekkere theaterhap voor € 10 die wordt geserveerd in Brasserie op Zuid. Een ontspannen begin van je weekend!

Lees meer