Film en Boek: The unlikely pilgrimage of Harold Fry

Regie: Hettie Macdonald
Met: Jim Broadbent, Penelope Wilton, Nina Singh
Land: Engeland
Jaar: 2023
Lengte: 100 min
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

In de serie Film en Boek staan boekverfilmingen centraal. Een keer per maand geeft een medewerker van de bibliotheek een korte inleiding en na afloop ben je van harte welkom voor een nagesprek. Dit keer is het thema filosofie. In het kader daarvan vertonen Cinema Islemunda en Bibliotheek IJsselmonde op donderdag 11 april de film: The unlikely pilgrimage of Harold Fry.

Ontroerende Britse roadmovie naar de roman van Rachel Joyce waarin Jim Broadbent (The Duke, The Iron Lady, Bridget Jones) na zijn pensioen aan een ongewone wandeltocht dwars door Engeland begint. Met prachtige natuurlijke vergezichten.

Op de dag dat de 65-jarige Harold Fry een brief ontvangt van een vriendin die in een hospice ligt, schrijft hij een brief terug. Hij trekt zijn schoenen aan om deze te posten. Maar Fry blijft lopen. Hij besluit zijn antwoord persoonlijk te brengen, naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Hij hoopt dat ze blijft leven, zolang hij loopt. Zijn vrouw (Penelope Wilton) heeft ondertussen geen idee waar hij is. Fry begint zijn achthonderd kilometer lange tocht alleen en anoniem, maar zodra zijn uitzonderlijke queeste bekend wordt, sluiten steeds meer Britten zich bij hem aan.

De onwaarschijnlijke pelgrimstocht, met een lach en een traan, ontrolt zich vervolgens als een soort
roadmovie waarin Harold in het reine komt, met zijn innerlijke onrust wanneer hij – in flashbacks – zijn leven aan zich voorbij ziet trekken.

Rachel Joyce (Londen, 1962) begon haar carrière als actrice en speelde bij de Royal Shakespeare Company en het Royal National Theatre. Daarna werkte ze twintig jaar bij de radio, waarvoor ze hoorspelen en documentaires schreef. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is haar eerste roman, waarvan de rechten al voor verschijnen aan dertig landen werden verkocht. Het boek is te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

De Filmkrant
“The unlikely pilgrimage of Harold Fry heeft vele lagen, ondersteund door interessante muziekkeuzes.
…enkele montage tussen het verleden en heden zijn werkelijk prachtig. Zoals wanneer Fry nu wel de
juiste vragen stelt en wel die moeilijke antwoorden geeft die zijn jongere zelf destijds niet aankon.”

Concertnieuws.be
‘Wondermooi is het einde waardoor The unlikely pilgrimage of Harold Fry je op een andere manier
naar het leven en de wereld doet kijken. De schoonheid zien in kleine dingen, het wonder zeg maar.’

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Film en Boek: The unlikely pilgrimage of Harold Fry

Bestel tickets