Film en boek: Sonny Boy

In de nieuwe serie Film en Boek staan boekverfilmingen centraal. Een medewerker van de bibliotheek geeft op deze donderdagmiddag een korte inleiding en vertelt iets over de auteur en na afloop heet hij u van harte welkom voor een nagesprek. 

In november is het in de bibliotheek traditie (Nederland Leest) om een bestseller cadeau te doen. Samen een goed boek lezen- dat brengt gesprekken op gang en verbindt mensen met elkaar. En als iederéén boek hetzelfde boek leest, wil je dat niet missen! Daarom heet Nederland Leest voortaan Heel Nederland Leest. Op donderdag 9 november krijgt u van de bibliotheek na afloop van de film het boek Sonny Boy cadeau. Hoe leuk is het om het boek en de film met elkaar te vergelijken!

Waldemar, een Surinaamse jongeman, reist in de jaren twintig van de vorige eeuw naar Holland om te studeren. Daar wordt hij verliefd op zijn huisbazin Rika. De tegenstelingen konden niet groter zijn: hij is jong en zwart, zij is zeventien jaar ouder, wit en een gescheiden moeder van vier kinderen. Hun relatie wordt door de omgeving openlijk afgekeurd, maar de liefde en hun eigen zoontje houdt hen op de been tijdens de crisisjaren. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en besluit dit opmerkelijke stel onderduikers te helpen, met gevaar voor eigen leven.

Mooi drama rond de roerige relatie van het Surinaams-Nederlandse stel Waldemar Nods en Rika van der Lans, opgetekend van 1921 tot 1944. Deze waargebeurde geschiedenis van twee ‘gewone’, onbekende mensen, werd opgetekend door journaliste Annejet van der Zijl in de bestseller Sonny Boy (2004). Sonny Boy, vernoemd naar het kind van het stel, scheert in vogelvlucht langs grote thema’s als liefde, racisme, seksisme, heimwee, verraad en oorlog maar biedt ondanks deze overvloed levensechte personages.
De film beklijft vanwege het sterke verhaal, de gedegen productie en het soepele acteerwerk van jong en oud.

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Film en boek: Sonny Boy

Bestel tickets