Film en Boek: One Life

Regie: James Hawes
Met: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin
Land: Verenigd Koninkrijk
Jaar: 2023
Lengte: 110 min.
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

In de serie Film en Boek staan boekverfilmingen centraal. Een keer per maand geeft een medewerker van de bibliotheek een korte inleiding en na afloop ben je van harte welkom voor een nagesprek. Deze keer vertonen Cinema Islemunda en Bibliotheek IJsselmonde op donderdag 19 september de film: One life. Het boek is ook te leen in de bibliotheek.

Een waargebeurde geschiedenis die na 50 jaar door het Britse tv-programma ‘That’s life’ aan het licht kwam en in 2023 werd verfilmd, gebaseerd op het boek van de dochter van de held: Barbara Winton.

Academy Award-winnaar Sir Anthony Hopkins (‘The Two Popes’, ’The Father’) speelt de rol van de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn (‘Emma’, ‘Beast’) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter (‘Alice in Wonderland’, ’The King’s Speech’, ‘Harry Potter’, ‘Howard’s End’) en Sir Jonathan Pryce (‘The Two Popes’, ‘The Wife’).

‘One Life’ vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered.

Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma ‘That’s Life!’ hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en het verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

★★★ de Volkskrant
“One life is een heldendicht over een man die de Engelse Oskar Schindler kan worden genoemd.”

★★★ NRC
“Terwijl je verontwaardigd kijkt naar de onwil van de Britse overheid om vluchtelingenkinderen te
helpen, trek je een parallel met vandaag: toont Europa nu dezelfde onwil?”

Beoordeling IMDb 7,5 / 10

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Film en Boek: One Life

Bestel tickets