Film en boek: L’Événement

Genre: Drama
Regie: Audrey Diwan
Acteurs: Anamaria Vartolomei, Sandrine Bonnaire, Luàna Bajrami, Louise Chevillotte, e.a.
Land: Frankrijk
Jaar: 2022
Taal: Frans, ondertiteld: Nederlands
Lengte: 100 min

Beoordeling IMDb 7,4 / 10

In de nieuwe serie Film en Boek staan boekverfilmingen centraal. Een keer per maand geeft een medewerker van de bibliotheek een korte inleiding en na afloop bent u van harte welkom voor een nagesprek. Internationale Vrouwendag vindt dit jaar plaats op 8 maart en in het kader daarvan vertonen Cinema Islemunda en Bibliotheek IJsselmonde op donderdag 7 maart de film L’Événement.

Het indrukwekkende L’événement is geen gewone boekverfilming. Het vult de novelle van Annie Ernaux aan tot een volledig beeld van een vrouw die abortus heeft ondergaan. Ernaux gedachten staan in haar boek. Wat het doet met haar lichaam zien we in de film, die de Gouden Leeuw in Venetië won.

In het Frankrijk van de jaren 60 was het idee ‘baas in eigen buik’ nog lang niet doorgedrongen.
Dat bewijst Audrey Diwan in haar bijzondere portret van een jonge, veelbelovende vrouw die ervoor kiest haar eigen leven niet op te geven.
L’événement is een drama over schaamte, vrijheid, klassenverschillen en feminisme.

De Franse student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Ze werkt hard om haar studie af te maken en zich los te wrikken van haar sociale afkomst. Die droom spat in één klap uiteen wanneer ze onverwachts zwanger raakt van een zomerliefde. Ze wil heus wel ooit een kind, maar niet in plaats van een leven. Artsen willen haar niet helpen, want op abortus staat een gevangenisstraf. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen, met gevaar voor eigen leven.

Het boek is ook te leen in de bibliotheek onder de naam ‘Het voorval’.

★★★★★ VPRO Cinema
“Opgebouwd als een zenuwslopende thriller” ★★★★ NRC
“Helder en nuchter, maar heeft ook een vurige kant” ★★★★ de Volkskrant
“Indrukwekkend” – de Filmkrant

Film en boek: L’Événement

Bestel tickets