Film en boek: Burden

In de nieuwe serie Film en Boek staan boekverfilmingen centraal. Een keer per maand geeft een medewerker van de bibliotheek een korte inleiding en na afloop bent u van harte welkom voor een nagesprek. Februari is de maand van de spiritualiteit en in het kader daarvan vertonen Cinema Islemunda en Bibliotheek IJsselmonde op donderdag 8 februari de film Burden. 

‘Burden’ won de Publieksprijs op het Sundance Filmfestival. De film is geschreven en geregisseerd door Andrew Heckler en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Regisseur Andrew Heckler heeft de echte predikant ontmoet om zijn verhaal aan te horen ter inspiratie voor het script.

South Carolina, 1996. Mike Burden (Garett Hedlund) is een zwijgzaam man en loyaal lid van de Ku Klux Klan. Maar hij verandert van gedachten wanneer hij verliefd wordt op de alleenstaande moeder Judy. Hij vlucht weg van de Klan en wordt opgenomen in het gezin van dominee Kennedy, een idealistisch Afro-Amerikaans predikant (Forest Whitaker) die ernaar streeft om de vrede te bewaren.

Spiritualiteit
Burden is niet alleen de achternaam van Mike, maar staat tevens voor de last die hij meedraagt nadat hij beseft die slechte keuze te hebben gemaakt. Forest Whitaker speelt de predikant met verve die Mike niet veroordeelt op zijn keuze, maar hem respecteert als mens en van hem houdt. Tegelijkertijd toont hij ook liefde en compassie voor alle haters van de KKK, die hem niet begrijpen waarom hij een aanhanger van deze haatdragende clan verdedigt. Het biedt een zeer interessant schouwspel hoe deze verschillende kanten met elkaar omgaan en hoe de predikant hiermee omgaat. Burden is een krachtige film die je nog wel even nablijft en je niet echt vrolijk maakt, maar wel een diepe indruk achterlaat.

Film en boek: Burden

Bestel tickets