El Buen Patrón

Genre: Komedie
Regie: Fernando León de Aranoa
Met o.a. Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente en Sonia Almarcha.
Land: Spanje

Jaar: 2021
Speelduur: 115 min
Taal: Spaans
Ondertiteling: Nederlands 

El Buen Patrón beleefde de wereldpremière op het internationale filmfestival in San Sebastián en was geselecteerd als Spaanse Oscar-inzending. Was dit jaar de grote winnaar met 6 Goya’s (de Spaanse Oscars). Winnaar van de Platino Awards voor beste film, beste regisseur, beste scenario, beste hoofdrolspeler en beste muziek.

Javier Bardem (Dune, Todos lo saben, No Time to Die) is in grootse vorm als de charmante schurk Blanco, en de film – die kluchtig begint, maar steeds venijniger wordt.

De charismatische fabriekseigenaar Blanco staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Alles in zijn familiebedrijf dat industriële weegschalen produceert, moet hiervoor gesmeerd lopen.

Maar Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

★★★★ NRC
“Javier Bardem weergaloos in satire over macht.”

★★★★ NEDERLANDS DAGBLAD
“Barden is in topvorm. Hij speelt niet slechts de ronduit charismatische en smerig vileine baas van een onderneming die balans hoog in het vaandel heeft staan, hij ís het.”

★★★★ VPRO Cinema
“Een fijn-venijnige komedie”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

El Buen Patrón

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel dan bij je kaartje het Islemundineetje. Rond 18.00 uur word je verwacht in Brasserie op Zuid en begint je avondje uit!

Lees meer