Dicht bij Vermeer

Regie: Suzanne Raes
Camera: Victor Horstin
Land: Nederland
Jaar: 2023
Speelduur: 90 min
Taal: Nederlands, Engels, Duits gesproken en Nederlands ondertiteld

In Dicht bij Vermeer volgt prijswinnaar filmmaker Suzanne Raes de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeertentoonstelling (de grootste ooit) in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.
In februari 2023 komt een groot aantal Vermeers ‘thuis’ in het Rijksmuseum voor wat de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit moet worden.

Met moeite laten de musea, die een Vermeer bezitten, hun kwetsbare publiekslievelingen gaan. Het melkmeisje en Meisje met de parel zijn wereldberoemd, maar wat weten we van de man die ze maakte? Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat Johannes Vermeer naliet. Er worden ruim dertig schilderijen aan hem toegeschreven, waarvan de meeste zich buiten Nederland bevinden.

Dicht bij Vermeer volgt Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeer-kenner en flamboyant conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. In het jaar voordat hij met pensioen gaat, werkt hij aan zijn grote droom: de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.
Samen met Weber gaat een aantal Vermeerliefhebbers en deskundigen op zoek naar wat een Vermeer echt een Vermeer maakt. Via nieuwe ontdekkingen en door het laag voor laag ontleden van het werk, komen we in deze film steeds dichter bij de schilder om de beslissingen die hij maakte te ontleden en de stappen in zijn oeuvre te begrijpen. Gaandeweg komen we steeds meer te weten over hoe Vermeer werkte, wat zijn eigen aanpassingen waren en wat die van anderen en leggen we iets van het geheim van de meester bloot. Gregor Weber: “Deze documentaire kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.”

Suzanne Raes won een Gouden Kalf voor haar korte documentaire De tegenprestatie, ontving een IDFA Audience Award voor Boudewijn de Groot – Kom nader, terwijl haar zwemfilm 0,03 seconde een Kristallen Film kreeg. Verder maakte Raes recent onder meer Twee mannen, Jochem Myjer – Nog eentje dan en Ganz: How I Lost My Beetle.

Dicht bij Vermeer

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer