Deux (Two of us)

Genre: Drama, Komedie
Regie: Filippo Meneghetti
Met: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, e.a.
(Frankrijk, Luxemburg, België 2019, 99 min.)
Gesproken taal: Frans, Ondertiteld: Nederlands
IMDb beoordeling 7,1 / 10

Een bijzonder verhaal over pure en onbaatzuchtige liefde dat u zeker niet mag missen.
Samen met de Australische film Babeteeth, die u over 2 weken ook bij Islemunda mag bewonderen, was vorig jaar de Franse film Deux een van de publieksfavorieten op het IFFR.

De debuterende regisseur Meneghetti filmt het op festivals meermalen onderscheiden Deux niet als melodrama, maar als thriller en maakt het tragische liefdesverhaal zo nog aangrijpender.

Madeleine en Nina wonen tegenover elkaar in hetzelfde pand in een Frans provinciestadje. Alleen een smalle gang scheidt hun appartementen. Handig, want ze zijn toch vaak bij elkaar – een stuk vaker dan hun omgeving doorheeft. Ze hebben al jaren een geheime relatie, de twee dames op leeftijd, en hebben vergevorderde plannen om hun oude dag samen in het buitenland door te brengen. Daarvoor moeten ze wel hun appartementen verkopen, maar Madeleine aarzelt. Ze weet niet hoe ze het haar zoon en dochter moet vertellen. Haar kinderen geloven dat haar man, die al lang overleden is, de enige liefde was in haar leven.

In een zorgvuldig opgebouwd drama drijft debuterend regisseur Filippo Meneghetti de zaken kalmpjes op de spits; familiegeheimen en medisch noodlot ruïneren de relatie van Nina en Madeleine. Of is die toch onverwoestbaar? Acteerkanonnen Barbara Sukowa en Martine Chevallier krijgen alle ruimte om te schitteren – van het kleinste gebaar tot een woedende uitbarsting.

★★★★ VPRO Cinema
‘Een aangrijpend liefdesverhaal’

★★★★ de Volkskrant
“De onderdrukte expressiviteit van theatericoon Martine Chevallier is een krachtig contrapunt voor het vurige spel van veteraan Barbara Sukowa (de muze van Rainer Werner Fassbinder en Margarethe von Trotta).”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Deux (Two of us)

Bestel tickets