Debatmeester

Woensdag 11 oktober zet Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam (KCR) in Podium Islemunda de schijnwerpers op cultuureducatie voor leerlingen in het primair onderwijs tijdens Debatmeester.

Ieder schooljaar organiseert KCR twee edities van Debatmeester. Tijdens de interactieve panelgesprekken staat als overkoepelend thema “De stem van de leerling” centraal. De onderwerpen die worden behandeld sluiten aan bij het onderwijs voor leerlingen in het basisonderwijs en jongeren in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.

Ben je een (kunstvak)docent op zoek naar innovatieve ideeën voor in de klas, een culturele partner die zich wil verrijken of een leergierige culturele maker? Laat je tijdens Debatmeester inspireren door creatieve geesten, ervaringsdeskundigen en onderwijzers die nieuwe of leerrijke perspectieven bieden!

Duik in interactieve panelgesprekken
Vaak beginnen leerlingenparticipatieprojecten pas als kinderen 10 jaar of ouder zijn, gericht op stemmen, meningen delen, en het vertegenwoordigen van leeftijdsgenoten in raden. Toch gelooft KCR dat je op elke leeftijd en dus ook in het primair onderwijs iets kunt doen met zeggenschap, eigenaarschap en motivatie van kinderen.

Het gesprek draait om het ontdekken van nieuwe perspectieven, om anders te kijken naar cultuur én om écht te luisteren naar kinderen, hun stemmen serieus te nemen. In plaats van de nadruk te leggen op verbale expressie, waar niet alle kinderen even sterk in zijn, laat KCR zien hoe kunst en cultuur hen in staat stelt om zich op creatieve en diverse manieren te uiten.

Over de sprekers
Tirsa With modereert het gesprek. Ze is een veelzijdig talent; dagvoorzitter, programmamaker en (stem)acteur. Ze is vooral bekend van Het Klokhuis (NPO Zapp) en Jongstof (NPO Radio 1).

Jeugdparticipatie is het specialisme van De Kleine Ambassade. Renate van der Donk, hoofd educatie en methodiek deelt haar ervaringen met het betrekken van kinderen bij besluitvorming en neemt ons mee in de belangrijkste voorwaarden voor een gedegen participatieproject.

Tijdens Debatmeester bespreken we met kinderfilosoof Joeri Kooimans hoe filosofie met kinderen helpt om de stemmen van leerlingen in het primair onderwijs serieus te nemen en hoe filosoferen de leerlingen helpt om hun mening onder woorden te brengen.

In hun videoreeks Maaspraatjes vroeg Maas theater en dans aan vier kinderen hoe zij over de grote thema’s van de voorstellingen van dat seizoen dachten. Het resultaat is speels, grappig en verrassend. Esther Schouten vertelt hoe Maas op allerlei manieren kinderen serieus neemt en betrekt bij het podium.

Praktische informatie
‘Debatmeester over de Stem van de leerling in het primair onderwijs’ vindt op woensdag 11 oktober van 15:00 – 18:00 uur plaats in Podium Islemunda. Inloop vanaf 14:30 uur. Het programma vindt plaats van 15:00 – 16:30 uur met aansluitend een borrel. Entree is gratis! Meld je wel even van tevoren aan via de BESTELBUTTON boven aan de webpagina.

Debatmeester is één van de publieke programma’s van Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam, gefinancierd door KunstPakt. De Rotterdamse aanpak van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK).

Credits: Fotografie KCR

Debatmeester

Bestel tickets