Close

Genre: drama
Regie: Lukas Dhont
Met: Émilie Dequenne, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker, e.a.
Land: België, Nederland en Frankrijk
Jaar: 2022
Speelduur: 105 min
Taal: Frans, Nederlands, ondertiteld: Nederlands

IMDb beoordeling: 7,9 / 10

De film ‘Close’ van regisseur Lukas Dhont (31) blijft wereldwijd scoren. De prent ging eerder al aan de haal met onder meer de Grand Prix du Jury in Cannes, en de Belgische film is nu ook door de National Board of Review (NBR) bekroond tot beste internationale film. Deze prijs zou wel eens een belangrijk signaal kunnen zijn voor de Oscars, of Academy Awards, in maart 2023.

Leo en Remi, beide 13 jaar, zijn al onafscheidelijke vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Op zoek naar antwoorden zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi.
Opkomend Belgisch regisseur Lukas Dhont (‘Girl’) maakt met zijn tweede speelfilm een tedere en aangrijpende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Dhont weet alles te halen uit zijn jonge acteurs, die de kwetsbaarheid die bij hun leeftijd hoort overtuigend schetst: hoofdrolspeler Eden Dambrine is een talent om in de gaten te houden.

In een interview vertelde u dat dit ertoe geleid heeft dat u tot uw 21ste geen echte vrienden had. Hoe heeft u die tijd in godsnaam overleefd?
‘Ik had wel mensen die dichterbij wilde komen, maar ik kon niet authentiek mezelf zijn en kon dus niets teruggeven. Het heeft bij mij heel lang geduurd voor ik begreep welke delen van mijzelf ik gecreëerd heb om mij te beschermen, en welke delen echt van mij zijn. Dat moest ik eerst uitvinden, voordat ik mij aan andere mensen kon laten zien. En nu in mijn films kan laten zien.’

Gents Filmfestival
“Belgische cinema op z’n aller breekbaarst. En op z’n allerbest.”

★★★★★ de Volkskrant
“Het toonbeeld van filmen op het hoogste niveau”

★★★★ AD
“Lukas Dhont schenkt aan Close zijn hele hart en ziel”

★★★★ Nederlands Dagblad
“Maakt een verpletterende indruk”

Close

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer