Cinema Islemunda x IFFR: Un petit frère

Cinema Islemunda en International Film Festival Rotterdam brengen in aanloop naar de nieuwe editie van het festival IFFR klassiekers naar het witte doek. Op vrijdag 26 januari, wordt Un petit frère vertoond.

De vurig onafhankelijke alleenstaande moeder Rose is van Ivoorkust naar Parijs verhuisd met haar twee zoontjes. Als een familielid haar probeert te koppelen aan een kennis, antwoordt de jonge vrouw dat ze haar mannen zelf wel kiest. Ondanks het liefdesverdriet, haar uitzichtloze baan en slechte leefomstandigheden, is Rose een reservoir vol energie en aandacht voor haar zoons Jean en Ernest, die ze aanspoort om zowel qua opleiding als gedrag uit te blinken. Toch verdwijnt ze regelmatig even uit hun leven.

Léonor Serrailles tweede speelfilm Un petit frère is een intiem verteld verhaal van een klein gezin, verspreid over drie decennia. Met bedrieglijke eenvoud verschuift het verhaal in drie hoofdstukken van de ene naar de andere hoofdrolspeler tijdens verschillende fases van hun leven. Het resultaat is een compositieopname van een gezin waarin de waarden en keuzes van één personage die van de anderen verregaand vormen.

In de loop van de film vertegenwoordigen Rose, Jean en Ernest verschillende facetten van de ervaringen van immigranten in Frankrijk. Maar Serraille weigert ze te reduceren tot hun identiteit, door ze een emotioneel en sociaal leven te geven dat ruimte biedt voor mysterie en complexiteit. We krijgen vertrouwelijke informatie die de personages zelf niet hebben, maar die puzzelstukjes zullen misschien wel nooit passen.

– Srikanth Srinivasan

Cinema Islemunda x IFFR: Un petit frère

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer