Cinema Islemunda x IFFR: Depot- Reflecting Boijmans

Cinema Islemunda en International Film Festival Rotterdam brengen in aanloop naar de nieuwe editie van het festival IFFR klassiekers naar het witte doek. Op vrijdag 12 januari, wordt Depot- Reflecting Boijmans vertoond. Na afloop sluit top filmmaker Sonia Herman Dolz aan voor een Q&A waarbij het publiek ook de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen.

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.

Maas en Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

DEPOT – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een Cubaanse band op leeftijd. Ze maakte ook de documentaire Conducting Boijmans (2015). Leuk weetje! DEPOT – Reflecting Boijmans was in oktober 2023 ook geselecteerd en succesvol vertoond tijdens het Chicago International Film Festival. In maart 2024 zal de kunstdocumentaire ook worden vertoond op het SR Film Festival in New York!

Q&A
Op deze avond zijn RTM-gastcuratoren Sam, Tarona en Jonathan aanwezig. Zij zullen voorafgaand aan de documentaire Depot- Reflecting Boijmans iets leuks vertellen over de RTM dag van 26 januari, die plaatsvindt tijdens IFFR 2024. De Rotterdamse top film- en documentairemaker Sonia Herman Dolz sluit na afloop aan voor een Q&A.

– Christiaan Boesenach

Cinema Islemunda x IFFR: Depot- Reflecting Boijmans

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer