Cesária Évora

Met: de Kaapverdische zangeres Cesária Évora (Zichzelf)
Regie: Ana Sofia Fonseca
Speelduur: 95 min
Gesproken talen: Creools, Portugees, Frans, Engels

Nederlands Ondertiteld

De late doorbraak van de geniale zangeres Cesária Évora uit Kaapverdië (wie kan haar hit ‘Sodade’ niet mee neuriën?) veranderde niets aan haar wezen, laat deze nieuwe, prachtige en intieme documentaire zien.
Boeiend, liefdevol portret van de ‘diva op blote voeten’, Cesária Évora, de zangers die als vijftigjarige furore maakte. Met concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië.
Van straatarm cafézangeres naar wereldster.

Wereldster Cesária Évora was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt.
Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd.

Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde. Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. ‘Ik geloof niet in dromen’, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: ‘Vraag me iets anders!’

de Volkskrant (★★★★)
‘Bijzonder liefdevolle en goudeerlijke portret’

NRC (★★★★)
‘Unieke persoonlijkheid wordt mooi belicht via archiefbeelden en voice overs’

De Filmkrant
‘Prachtige documentaire’

Cesária Évora

Bestel tickets