Broker

Genre: Komisch Drama
Regie: Hirokazu Kore-ada
Met: Song Kang-ho, Gang Dong Won, Doona Bae, Lee Ji Eun
Land: Zuid-Korea
Jaar: 2022
Speelduur: 120 min

IMDb beoordeling 7,2 / 10
Prijs van de Oecumenische Jury – Cannes Filmfestival 2022 – Hirokazu Kore-ada
Prijs voor Beste Acteur – Cannes Filmfestival 2022 – Song Kang-ho

Van de Japanse meesterregisseur Hirokazu Kore-ada vertoonde Cinema Islemunda eerder de films Shoplifters, Our Little Sister en Like Father, Like Son. Net als in Shoplifters vormen de hoofdpersonen van Kore-eda’s nieuwste film een verrassend verbond van sociale outcasts. Moeder So-young – gespeeld door de Zuid-Koreaanse popster Lee Ji-eun – legt haar baby te vondeling en raakt verzeild in een crimineel netwerk van illegale adoptie.

Sang-hyeon en Dong-soo verdienen goed geld aan het stelen van ter vondeling gelegde baby’s, om ze vervolgens aan te bieden op de adoptiemarkt. Wanneer moeder So-young terugkomt op de beslissing om haar baby af te staan, ontdekt ze de twee mannen en hun illegale praktijk. Overspoeld door gevoelens van zowel moederliefde als wanhoop, besluit ze mee te helpen bij de zoektocht naar geschikte ouders voor haar kind. Ondertussen zitten de rechercheurs Soo-jin en Lee het drietal – dat een soort van alternatieve familie vormt – op de hielen.
Drama en humor, met een heerlijke spanningsopbouw. Voor het camerawerk contracteerde de Japanner de alleskunner Hong Kyung-pyo, de man achter veelgeprezen Zuid-Koreaanse (actie)films als Parasite en Snowpiercer, en de steracteur van Parasite, Song Kang-ho, die de laatste jaren, hit naar hit scoort.

Gevraagd naar zijn keuze om het verhaal van een criminele ‘patchwork’-familie te vertellen in een mengeling van menselijk drama en humor, antwoordde de regisseur:

“Als ik voor de aanpak van een tragedie had gekozen denk ik dat het resultaat minder overtuigend was geweest. Hoe serieuzer een verhaal is, des te meer humor voeg ik toe. Dat houdt de aandacht vast.
De personages zijn in de eerste plaats mensen: afgewezen door de samenleving proberen ze toch iets goeds tot stand te brengen, ook al lukt dat misschien niet helemaal.“

**** NRC Handelsblad
“…meesterlijk…veel inzicht in menselijke verhoudingen…uiterst precies, fijnzinnig en genuanceerd…scherpe visie…geweldig…schitterend…fantastische cast…humor…fraaie, subtiele scènes…veel compassie…laat uiteindelijk een warm gevoel achter, en dat is reuzeknap…”

**** Trouw
…Niets fijners dan je tijdens deze grijze, regenachtige dagen onderdompelen in het warme universum van de Japanse meesterverteller Hirokazu Kore-eda…meesterlijk…heerlijke roadmovie…prachtig…heel gevoelig…allermooiste scène…Het is wonderschoon…Fantastisch…

**** De Volkskrant
“…komisch…buitengewoon aimabel…Meestercineast…uitzonderlijk talent…fijnzinnig…verrast…”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Broker

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer