Boléro

Score publieksenquête Rotterdams FilmFestival 2024: 4,1 van de 5!

Genre: Drama
Regie: Anne Fontaine
Script: Claire Barré, Jacques Fieschi en Anne Fontaine
Met: Raphaël Personnaz, Jeanne Balibar, Doria Tillier, Emmanuelle Devos en Vincent Perez
Land: Frankrijk

Jaar: 2024
Lengte: 120 min
Taal: Frans, Nederlands ondertiteld

In het interbellum werd Maurice Ravel beschouwd als Frankrijks grootste nog levende componist. Zijn werk was een mengeling van modernisme, barok en neoclassicisme, en in latere composities ook jazz. Ondanks die verscheidenheid is Ravel vooral bekend geworden met zijn compositie Boléro uit 1928, waarvan het ontstaan wordt belicht in Anne Fontaines smaakvolle film. Hierin worden Ravels werkwijze en leven met elkaar verweven, aan de hand van zijn ontmoetingen met drie vrouwen: de Russische danseres Ida Rubinstein, wier opdracht de aanzet vormde tot het muziekstuk, zijn mecenas Misia Sert en de bevriende pianiste Marguerite Long. Het verleden sijpelt door in het heden met behulp van ingetogen flashbacks, die dit uitmuntende portret van de bekwame, gevoelige kunstenaar gelaagder maakt.

We volgen Maurice Ravel, die werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

In haar eerste biopic, Coco avant Chanel (2009), schetste Fontaine een kleurrijk portret van de modeontwerper en beeldenstormer. Dit keer baseerde Fontaine zich op de veel geprezen monografie Maurice Ravel uit 1986 van de vermaarde Franse musicoloog en journalist Marcel Mamat. Vol passie, vernuft en humor vertelt het drama het levensverhaal van de componist. Raphael Personnaz als Ravel en de uitstekende rollen van Jeanne Balibar, Doria Tillier en Emmanuelle Devos dragen daar zeker aan bij.

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Boléro

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer