Belfast

Genre: Drama, Biografie
Regie: Kenneth Branagh
Met: Judi Dench, Jamie Dornan, Caitriona Balfe, Ciarán Hinds, Jude Hill
Land: Verenigd Koninkrijk
Jaar: 2021
Speelduur: 95 min
Taal: Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands 

PRIJZEN
Kenneth Branagh; Oscar 2022 Beste Originele Screenplay

De Troubles in Noord-Ierland – waar vanaf 1969 een bloedige strijd plaatsvond tussen katholieken en protestanten – gezien door de ogen van een negenjarig jochie. Dat jochie heet Buddy (nieuwkomer Hill, fantastisch), komt uit een protestants gezin en woont in Belfast.

Schrijver/regisseur Branagh baseerde de film op zijn eigen jeugdherinneringen en zoomt dan ook niet in op de politieke omstandigheden, maar op de wereld van Buddy. Zo zijn we niet alleen getuige van de chaos en ellende van het bloedige conflict, maar ook van Buddy’s eerste verliefdheid, het vurige, maar wankele huwelijk van zijn ouders, en de warme genegenheid van zijn opa en oma. Genomineerd voor zeven Oscars.

Belfast werd geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh, die als acteur (Dunkirk, Tenet) en regisseur (Murder on the Orient Express, Hamlet) zijn sporen verdiende. Branagh baseerde de film op zijn eigen jeugd in Belfast en werkte voor Belfast met Ierse acteurs als Jamie Dornan, Ciarán Hinds en Caitroína Balfe. Van Morrison – geboren en getogen in Belfast – maakte voor de film een nieuw nummer en is ook met oude songs veelvuldig te horen in Belfast.

★★★★★ NRC
‘Prachtfilm (…) een liefdesverklaring aan de warmte, humor en vitaliteit van de stad van Branaghs jeugd.’

★★★★ AD
‘Een warme ode aan hechte familiebanden.’

★★★★ Trouw
‘Jude Hill heeft een fantastische energie (…) die vrolijke, zonnige energie is wat Belfast speciaal maakt.’

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

Belfast

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel dan bij je kaartje het Islemundineetje. Rond 18.00 uur word je verwacht in Brasserie op Zuid en begint je avondje uit!

Lees meer