Anselm – Das Rauschen der Zeit

Deze film draait ook op zondag 11 februari om 14.00 uur.

——-

Regie: Wim Wenders
Duitsland — 2023 — 90 min
Met: Anselm Kiefer
Taal: Duits, Engels, Nederlands ondertiteld

Je hebt kunstdocumentaires en kunstdocumentaires. En je hebt Wim Wenders’ spectaculaire, haarscherpe vertelling in 2D, die je fysiek meevoert in leven en werk – vooral werk – van de zeer beroemde – vernieuwende, zeer Duitse, kunstenaar Anselm Kiefer.
Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie.

In Anselm maakt Wenders de schilderijen en sculpturen – werken op reusachtig formaat – bijna letterlijk tastbaar. De camera tast verfhuid en oppervlaktestructuur van de beelden af, voert de kijker door de – reusachtige studio van de kunstenaar in het Zuid-Franse La Ribaute en geeft de indruk dat je zelf in de schoenen van de kunstenaar staat.

Anselm bevat dramatische heropvoeringen met twee acteurs – Wenders’ achterneef Anton Wenders en Kiefer’s zoon van middelbare leeftijd Daniel Kiefer – die Kiefer op verschillende leeftijden vertolken, terwijl de oudere Kiefer zichzelf speelt.

Het zijn subtiele ensceneringen met de acteurs die figuratieve poses uit Kiefers werk aannemen. Maar de kunst zelf is de ware ster van de film. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen van Kiefer bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Een bijzonder portret en een unieke filmervaring.

Filmkrant
“een verbluffend mooi gemaakte kunstdocumentaire”

★★★★ Volkskrant
“ANSELM is een open uitnodiging om het werk opnieuw te bekijken, of nog veel beter: erdoorheen te dwalen.” “…een bijna spirituele belevenis.”

Ad van de Donk. – filmprogrammeur Cinema Islemunda
Foto: Georges Poncet, 2022

Anselm – Das Rauschen der Zeit

Bestel tickets

HAPJE ETEN VOOR DE FILM?

Bestel bij je kaartje een lekkere filmhap van onze Brasserie op Zuid. Zo heb je een compleet avondje uit!

Lees meer