100 UP

Regie: Heddy Honigmann
(Nederland 2020, kleur, 93 min.)
Gesproken talen: Engels, Noors, Nederlands, Spaans. Nederlands ondertiteld

Met 100UP maakte documentairemaakster Heddy Honigmann een innemende verzameling portretjes van 100-plussers. Vitale mensen met een twinkeling in de ogen. Een woord als ‘dieet’ valt geen een keer, ‘levensplezier’ des te vaker.

Grand dame van de Nederlandse documentaire Heddy Honigmann ontmoet een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit.

Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden de honderdjarigen uit 100UP vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen.
Deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers zijn verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Over de regisseur
Heddy Honigmann werd in 1951 geboren in Peru rn woont sinds 1978 in Nederland. Ze won op het Nederlands Filmfestival twee Gouden Kalveren, voor de documentaires Crazy (1999) en Forever (2006). In 2013 werd op het IDFA de Living Legend Award uitgereikt aan Honigmann. Ze ontving de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar hele oeuvre, vanwege haar grote staat van dienst als internationaal toonaangevend documentairemaker, die als geen ander de kunst verstaat om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portreteren.

Kijken naar mensen is uw taak gebleken. Was u in het bijzonder verguld met de ­onderscheiding, in 2006, van het Humanistisch Verbond, voor ‘het streven naar humanisering van de samenleving’?
“Dat was een mooie prijs om te krijgen, ja. Die past ook wel bij mij. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in slechte mensen. Kwaaie jongens, nare mannen, ze boeien me niet. Ik snap weinig van al die true crime-series waar zoveel mensen aan verslingerd zijn. Mensen die met open armen en een glimlach leven vind ik veel leuker.”

Bent u bezig met een nieuwe film?
“Ik wil een film maken over zoenen. De romantische zoen. Je eerste is onvergetelijk. Ik herinner me niet wie het was, maar wel het gevoel: de zachte huid van een ander ­tegen de jouwe. Zoenen in allerlei levensfasen. Mensen die elkaar hun eerste zoen hebben gegeven. En de laatste zoen.”

Ad van de Donk – filmprogrammeur Cinema Islemunda

100 UP

Bestel tickets