Over Podium Islemunda

Vanaf de opening in 2014 zet Podium Islemunda zich in om dé plek in Rotterdam-IJsselmonde te zijn waar vóór, dóór en mét bewoners kunst en cultuur wordt gemaakt en gepresenteerd. Iedereen kan in Podium Islemunda iets komen halen, brengen en doen. Podium Islemunda is een meemaakpodium. Iedereen is welkom om zijn of haar creatieve dromen waar te maken, te genieten van kunst en cultuur, iets te leren of andere mensen te ontmoeten. De diversiteit van Rotterdam weerspiegelt zich in de diversiteit van de activiteiten en bezoekers van Podium Islemunda.

Programma maken we samen

Met uiteenlopende samenwerkingspartners en bewonersinitiatieven delen we het eigenaarschap van ons podium, want zij brengen programma én publiek naar ons gebouw. Door samen te werken met onze directe omgeving sluiten we aan bij de wensen en behoeften van de bewoners van IJsselmonde. Er zijn onder andere community arts voorstellingen van het Rotterdams Wijktheater, de Cultuurraad voor Ouderen programmeert zelf theater- en dansmiddagen, Productiehuis Flow is de partner voor spoken word, urban arts en comedy en Bibliotheek IJsselmonde organiseert een breed scala aan (literaire) activiteiten voor jong en oud.

Ruimte voor talent

In Podium Islemunda is er alle ruimte om je talenten te ontwikkelen, je eerste podiumervaring op te doen en te leren van kunst en cultuur. We zijn bij uitstek de ideale culturele werkplaats voor de nieuwe generatie makers. We kunnen hun ontwikkeling ondersteunen door ze te faciliteren met ruimte, faciliteiten en kennis. We zijn innig verbonden met het makersplatform IMPACT, dat opereert vanuit Podium Islemunda.

Podium voor het onderwijs

Podium Islemunda is ook het culturele thuis voor de scholen in IJsselmonde. Regelmatig bezoeken schoolklassen een voorstelling of verzorgen leerlingen zelf een presentatie. Jaarlijks in juli zijn honderden kinderen van groep 8 van de basisscholen uit IJsselmonde in huis voor de opvoering van hun musical.

Twee zalen, vijf studio’s

Het gebouw met een omvang van 2.400 m2 is ontworpen door de architecten Maaike Westinga en Jim Klinkhamer van TenBrasWestinga. Het concept van het ontwerp is dat de ruimte vanaf het plein aan de voorzijde, waar de ruimte relatief laag is, doorloopt tot in de hogere ruimte van de theaterzaal.  Tussen de zaal en de foyer met horeca is een dubbele hefwand, die de zaal geluidsdicht af kan sluiten. De twee delen zijn afzonderlijk te gebruiken, één deel is van glas, het andere is gesloten.

Podium Islemunda heeft een theaterzaal met 119 stoelen, een filmzaal met 50 stoelen en 5 studio’s. In het pand zijn ook het Rotterdams Wijktheater, Bibliotheek IJsselmonde en Brasserie op Zuid gevestigd. Deze unieke combinatie maakt van het gebouw een levendige en laagdrempelige culturele ontmoetingsplek in het hart van IJsselmonde.  In 2019 trok Podium Islemunda 30.000 bezoekers.

Stichting Cultuurwerkplaats IJsselmonde

Podium Islemunda is een activiteit van Stichting Cultuurwerkplaats IJsselmonde. De stichting heeft een culturele ANBI-status. Giften aan een culturele ANBI zijn extra aftrekbaar van het belastbaar inkomen van de gever.

Statutaire doelstelling:
Het realiseren van een breed en divers kunst- en cultuuraanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, met name woonachtig in IJsselmonde; Het exploiteren van een theaterzaal, filmzaal, diverse multifunctionele ruimten en een horecavestiging; Het organiseren en doen organiseren van cursussen, bijeenkomsten, exposities en alle mogelijke activiteiten op het gebied van cultuur.

Bestuur per 30-11-2023:
Marjolijn Masselink (voorzitter), Eva de Jong (penningmeester), Kinara Bahadoer (secretaris), Pieterjan Jacobs (algemeen bestuurslid).

Beloningsbeleid:
Het bestuur is onbezoldigd. Het in dienst zijnde personeel van de stichting ontvangt een salaris volgens de CAO Nederlandse Podia.

Contactgegevens:
Stichting Cultuurwerkplaats IJsselmonde
Herenwaard 17
3078 AK Rotterdam
info@islemunda.nl
010-2680371

RSIN: 821344420
KVK: 24473630
IBAN: NL23INGB0006041639