Meemaak-programmeur tipt: Tjerk Ridder!

Zaterdag 18 maart speelt theatermaker Tjerk Ridder zijn muziektheatervoorstelling ‘Bonne Route!’ in onze theaterzaal. Voor deze voorstelling ging hij lopend met gitaar en ezel Lodewijk over het Martinuspad van Parijs naar Groningen. Tijdens zijn voetreis ontmoette hij diverse inspirerende personen, onder wie Marianne Ringeling. Marianne zit in een elektrische rolstoel en bezoekt samen met hulphond Happy regelmatig voostellingen in Podium Islemunda en heeft Bonne Route! bij ons mogen programmeren.

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter, schrijver, reiziger, verteller en inspirator. De afgelopen jaren maakte hij drie reizen door Europa op een specifieke manier en met een specifiek maatschappelijk thema.  Zijn reizen vormen de inspiratiebron voor  muziektheatervoorstellingen, liedjes en boeken. Voor Bonne Route! liep hij samen met ezel Lodewijk en met een gitaar in hand over het Martinuspad van Parijs naar Groningen op zoek naar saamhorigheid en solidariteit in de huidige tijd. Onderweg in het tempo van de menselijke maat was hij voor slaapplekken, eten en drinken afhankelijk van de mensen die hij onderweg spontaan langs het traject hoopte te ontmoeten. Een van deze spontane ontmoetingen was met Marianne Ringeling!

“Ik heb Marianne en haar hulphond Happy tijdens de voetreis naar Groningen onderweg ontmoet op camping Ossewei in Achtmaal (Noord-Brabant). Zij was daar op vakantie. En daar kwam ik dus langs gewandeld met mijn ezel Lodewijk. Ik ben daar twee dagen geweest. We waren toen met een heel gezelschapje. Een mooie samenstelling van mensen die door het moment samen waren gebracht. We hebben met elkaar gegeten en verhalen uitgewisseld. Het was heel tof!”, vertelt Tjerk.

Marianne is sinds haar geboorte spastisch. “Ik heb tot 50 jaar gelopen en ik zit nu al ruim 15 jaar in een elektrische rolstoel. We waren met mijn aangepaste auto naar de camping gereisd. Mensen kijken daar vaak verbaasd over op, maar ook met bewondering. Sinds mijn 19de rijd ik al auto, dat heeft altijd veel vrijheid gegeven, waar ik nu nog steeds dankbaar voor ben”, schrijft Marianne.

“Op een middag kwam er een jongeman de camping op, vergezeld met een ezel; het waren Tjerk en Lodewijk. Hij wilde een nachtje blijven. Lodewijk mocht lekker in de wei staan. ’s Avonds zong Tjerk een paar liedjes en vertelde aan de campinggasten over zijn ontmoetingen tijdens zijn reis. Als voorbeeld over uitdagingen noemde hij mij ook. Dit is me altijd bijgebleven”, vervolgt ze.

Tjerk Ridder en Lodewijk

Vaste bezoeker en meemaker
Marianne bezoekt Podium Islemunda al ruim zeven jaar. Samen met haar hulphond Happy bezoekt ze graag de films en voorstellingen. Hierdoor heeft zij veel mensen ontmoet en heeft ze de organisatie beter leren kennen. Sinds kort is Marianne ook een meemaker! Als meemaker denkt zij mee over de programmering van Podium Islemunda en helpt zij met het werven van publiek.

Marianne en Happy

“Zelf heb ik de voorstelling nog niet gezien. Toen mij werd gevraagd of ik ideeën had over artiesten voor het theater, dacht ik meteen aan Tjerk. Omdat zijn verhaal een boodschap voor iedereen is! Het was voor mij heel herkenbaar. Allereerst het contact met mens/ dier. Mensen maken eerder contact met mij wanneer Happy erbij is, dan dat ik ergens alleen sta of zit. Dit was met Tjerk tijdens zijn reis ook het geval geweest met Lodewijk. Ook het contact met de vele mensen op zijn reis is herkenbaar in mijn eigen levensloop. Ik ben altijd voor integratie (gehandicapten en niet-gehandicapten). Al ga ik ook wel naar organisaties waar alleen gehandicapten komen. Voor mij was de boodschap die Tjerk uitdraagt: Leef met dingen die je wel kan en hebt en ga op zoek naar leuke mensen en activiteiten.”

Saamhorigheid
In Bonne Route! speelt het thema saamhorigheid een belangrijke rol. “De ontmoeting met Marianne is gewoon het ultieme voorbeeld daarvan”, vertelt Tjerk.

“Ik vind het heel bijzonder en heel hoopvol dat mensen met allerlei achtergronden en vanuit  verschillende situaties een functie vinden om te doen waar hun passie ligt en bijdragen aan het grote geheel. In dit geval is het denk ik een fantastisch voorbeeld omdat Marianne niet in staat is om jassen aan te nemen of om koffie te schenken, maar zij ziet wel veel theatervoorstellingen en kan hulpprogrammeur zijn. Zij laat zich dus niet afremmen door haar fysieke beperking, maar kijkt naar de mogelijkheden. Dat vind ik hoopvol en inspirerend!”

Tickets
Op zaterdagavond 18 maart strijkt Tjerk Ridder neer in Rotterdam-IJsselmonde. Hij speelt in onze theaterzaal de muziektheatervoorstelling ‘Bonne Route!’. De voorstelling begint om 20:00 uur. Na afloop is er ook een meet & greet met Tjerk! Gaan we je zien?! Kijk hier voor meer informatie en tickets.