Nieuwe Expo: Seeing The Unseen

Van 22 maart t/m 14 april 2024 kun je bij ons in de foyer de bijzondere expo ‘Seeing The Unseen’ bewonderen.

Seeing The Unseen is een uniek fotografieproject en samenwerking van 13 blinde, slechtziende en ziende jongeren van de scholen Koninklijke Visio VSO en MOVE Rotterdam School voor Sport & Lifestyle (locatie Veenoord) uit Rotterdam. Onder leiding van fotograaf Anja Ligtenberg ontdekten de jongeren hoe zij met fotografie hun eigen verhaal konden vertellen. Na de expositie in het Nederlands Fotomuseum in 2023 zijn de foto’s nu te zien in de foyer van Podium Islemunda.

De jongeren werkten met de techniek ‘schilderen met licht’ die is namelijk voor zowel blinden, slechtzienden en zienden toepasbaar op dezelfde manier. Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.

De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen.

Je kunt de expo gratis bezoeken tijdens de openingstijden van Brasserie Op Zuid.

  • dinsdag t/m donderdag 10:00 tot 18:00 uur
  • vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur
  • zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur