Nieuwe expo: Julia Mekes

Van 1 december t/m 9 januari kun je bij ons in de foyer de bijzondere kunstwerken van Julia Mekes bewonderen.

Julia Mekes verhuisde in 2017 van Minsk, Belarus naar Rotterdam, Nederland, waar ze nu woont en werkt. Haar artistieke interesses omvatten beeldende kunst, grafisch ontwerp, video maken en animatie, maar haar passie ligt
bij het kunstenaarsboek, dat maximale vrijheid van zelfexpressie biedt.

De tentoonstelling die in Podium Islemunda te zien is, is het resultaat van twee maanden onderzoek tijdens Julia’s residentie in het Goethe Institut in Rotterdam.

“Het project The Reclaimed Symbol (Het Hervonden Symbool) begon als een artistiek antwoord op de oorlog in Oekraïne en de bezetting van mijn thuisland Belarus.

Het project is gebaseerd op geometrische symbolen die al duizenden jaren bestaan en onveranderd bewaard zijn gebleven in de volkskunst van het Belarussische borduurwerk. De symbolen zijn één van de weinige elementen die Belarussen nog mogen hebben als symbool van hun erfgoed en identiteit en geven kracht aan mensen die tegen het Russische kolonialisme vechten. De geometrische symbolen zijn niet alleen onderdeel van de Belarussische cultuur, ze worden ook herkend door mensen over de hele wereld.

Ik geloof dat deze symbolen deel uitmaken van de code voor de hele mensheid en dat ze zouden kunnen dienen als een element dat mensen over de hele wereld verenigt. Ze laten duidelijk zien dat alle mensen een gemeenschappelijke basis hebben en dat de tijd is gekomen om het nationalisme en de superieur-inferieure relaties tussen buurlanden en de rest van de wereld te vergeten.

In mijn project streef ik ernaar om duizenden jaren oude symbolen een eigentijds tintje te geven en deze in mijn artistieke werk te gebruiken; niet alleen als eindeloze bron van inspiratie, maar ook als middel om een nieuwe verhaallijn te creëren en een positieve boodschap voor een betere wereld
te schrijven.”

Je kunt de expo gratis bezoeken tijdens de openingstijden van Brasserie Op Zuid.

  • dinsdag t/m donderdag 10:00 tot 18:00 uur
  • vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur
  • zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur