Column van Jeffrey

Jeffrey de Ruijter, schrijver en dichter uit IJsselmonde, schrijft maandelijks een blog over een voorstelling die hij in ons podium heeft gezien. Op 10 september jl. was hij bij de try-out van Cirkels 2.0, de solo voorstelling van theatermaker en woordkunstenaar Kenny Gomes.

“Neem een man met een goed verhaal. Daar doe je een pakje humor bij. Laat dit even rusten met een warm applaus. Voeg daarna nog een handjevol kwetsbaarheid en een snufje liefde eraan toe. Zet dit in het volle licht in een goed gevulde zaal. Serveer dit na het voorprogramma als hoofdgerecht en neem nog een drankje als dessert na. Zo maak je een goed gevulde avond naar ieders smaak.

Als voorgerecht begonnen we met een goed gevuld voorprogramma in de foyer. Talenten van Productiehuis Flow brachten een rake mix van Spoken Word over het leven met mentale problemen en discriminatie, en muziek die je recht in het hart raakt. Het hoofdgerecht werd geserveerd in de grote zaal van Podium Islemunda. Daar werden we verwelkomd door de chef-kok Kenny Gomes die zijn publiek ontving voor zijn ‘tv-opnames’. De sterrenkok begon zijn kookshow met het maken van zijn gerecht, als alles dan in het honderd loopt is dit de schuld van alle anderen. De sterallures zorgden ervoor dat de schuld nooit bij hem lag, maar buiten hem.

Zoals dat ook in het echte leven gaat, liggen persoonlijke problemen (en vooral mentale) in het begin altijd buiten ons, het is de schuld van anderen. Als zij veranderen naar jouw zin, zal het voor jou ook makkelijker zijn. Jammer genoeg is dit nooit het geval en dat kwam ook in de voorstelling naar voren. Kenny komt erachter dat dit ontstaan is in zijn jeugd, en vooral door zijn vader. Hoe zijn vader deed tegen hem, zo deed hij ook tegen zijn personeel. Ze hadden maar niet door wat hij moest opofferen om met hen samen te werken en dat zij nooit goed genoeg zouden zijn voor hem. Zoals hij ook nooit goed genoeg was voor zijn vader.

Daaruit ontstond schaamte. Schaamte voor zijn eigen vader en de manieren die hij heeft. De angst dat hij ook zo zou worden voor zijn kinderen, bracht Kenny tot softdrugsgebruik om de angsten maar steeds weg te duwen. Dit allemaal bracht een emotionele laag in het gerecht die hij op de avond klaarmaakte.

Er was ook genoeg plaats voor gelach in de kookshow. Kenny is een geboren entertainer en weet precies de juiste combinatie te pakken voor een avond met humor en een serieuze noot. Dit zorgt ervoor dat het publiek een heerlijk losse maar levensechte voorstelling voorgeschoteld krijgen. Ik kan alleen nog zeggen dat ik niet kan wachten tot er weer een volgende aflevering komt van Kenny Gomes’ kookshow.”