ON BODY AND SOUL Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 20 APR

Genre: Drama Regie: Ildikó Enyedi Met: Alexandre Borbély, Géza Morcsányi, Zoltán Schneider, e.a. (Hongarije 2017, kleur, 116 min.) Taal: Hongaars, Nederlands ondertiteld.

Beoordeling IMDb 7,7 / 10

Oscar nominatie 2018: Beste Buitenlandse Film. On Body and Soul, een betoverende liefdesgeschiedenis, won vorig jaar het internationale filmfestival van Berlijn de Gouden Beer en ontving na de vertoning een staande ovatie.

Mária heeft het syndroom van Asperger. Ze is introvert, geobsedeerd door cijfers en ze neemt haar nieuwe baan als controleur in een abbatoir in Boedapest extreem serieus.

Door haar gesloten persoonlijkheid begint het geroddel op het werk al snel. Tijdens de lunch in de steriele bedrijfskantine, zit ze altijd alleen. Toch is er één iemand die toenadering tot haar zoekt: haar rustige baas Endre. Bepaald soepel gaat hen dat niet af: sinds vijftiger Endre gehandicapt is geraakt aan één arm durft hij niet meer te vertrouwen op zijn aantrekkingskracht. De jonge Mária is opmerkzaam, maar dodelijk verlegen tussen andere mensen. En zo schutteren ze wat af in de bedrijfskantine – het dagelijkse ontmoetingspunt. Tot ze bij toeval ontdekken dat ze ’s nachts dezelfde droom delen, waarin ze als vrije herten rondwaren in een bos. Enyedi tegen magazine Uncut: “Beiden hebben ooit besloten zich uit zelfverdediging voor anderen af te sluiten. Beiden nemen een risico door nu uit die verdediging te stappen.” De Berlijnse jury liet onder aanvoering van Paul Verhoeven weten verliefd te zijn geworden op de film, ‘omdat hij mensen herinnert aan iets dat in het hedendaags leven te vaak wordt vergeten: compassie.’

(★★★★★ NRC) “‘Een hoogtepunt van dit filmjaar.” “On Body and Soul is zo’n zeldzame film waarbij je het gevoel krijgt dat alles klopt, en dat alles elkaar versterkt: scenario, camerawerk, muziek maar vooral het acteerwerk. Alexandra Borbély (Mária) en Géza Morcsányi (Endre) zijn geknipt voor hun rollen. Onder hun kalme exterieur zitten diepe gevoelens. De een stopt ze weg, de ander moet ze ontdekken.” “En zo beroert On Body and Soul hart én hoofd.. Klasse.”

(★★★★1/2 de Filmkrant) ... terechte winnaar van de Berlijnse Gouden Beer...betoverend...bijzonder...overtuigend...diep menselijke fabel... ”Ontroerend, en ook verfrissend inventief en origineel.”

(★★★★ Trouw) “wonderschoon”

(★★★★ De Volkskrant) ...delicaat liefdesverhaal...intieme sfeer...gevoelige camerawerk en de fraai terughoudende acteerprestaties...even eigenzinnige als overtuigende verhaal…

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap €12.50 

Koop hier je kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

116 minuten

Reacties op ON BODY AND SOUL 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief