DUNKIRK Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 26 JAN

Genre: drama, thriller, Geschiedenis 
Regie: Christopher Nolan. Camera: de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Muziek: Hans Zimmer (The Thin Red Line, Pearl Harbor) Met: Fionn Whitehead, Harry Styles, Mark Rylance, Tom Hardy, Cillian Murphy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh. (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten, Nederland 2017, kleur, 106 min.) Taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands ondertiteld

Beoordeling IMDb 8.2 / 10

Golden Globes 2018: nominaties Beste Film, Beste Regisseur, Beste Muziek: Dunkirk Christopher Nolan heeft geen nazi’s nodig om een goed verhaal over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Zelfs een sterke dialoog of lineair verhaal moeten eraan geloven.

Na grootse films als Interstellar, Inception of The Dark Knight-trilogie, waagt de Britse regisseur Christopher Nolan zich aan het historische verhaal van de evacuatie uit Duinkerke in 1940. Nolan schreef zelf het script voor Dunkirk en bleef ver weg van een geschiedenisles. In plaats daarvan vond hij een vertelstructuur waarin de blockbustertrucjes uit zijn eerdere werk perfect tot uiting komen. Nolan trekt resoluut de kaart van één kamp, dat van de Britse geallieerden. De Duitsers komen zelfs niet aan bod. Natuurlijk wel wanneer ze de geallieerden aanvallen. Maar we kunnen er geen gezicht op plakken. Er zit geen enkel hakenkruis in de hele film. Dat op zich is al een unicum. In plaats van ‘goed’ versus ‘slecht’, bedacht Nolan een verdeling van drie door elkaar verweven verhaallijnen: te land, ter zee en in de lucht. Op het macroniveau spelen ze alle drie een sleutelrol in de evacuatie, maar elk op een ander tempo. Zo’n niet-lineaire structuur – zij het helemaal anders – paste Nolan al eens in toe in Memento. En opnieuw is het een briljant idee.

★★★★★ De Morgen

★★★★ de Volkskrant “Dunkirk is een universele, zintuiglijke oorlogservaring.”

★★★★ Parool “Dunkirk is een nagelbijtend spannende thriller.”

★★★★1/2 Filmvandaag “Nolan vertrouwt meer dan ooit op de audiovisuele kracht van film.”

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap € 12.50

Koop hier uw kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

106 min

Reacties op DUNKIRK 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief