AT ETERNITY’S GATE Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 27 SEP

Genre: Drama, Biografie, Kunst

Regie: Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly, Basquiat)
Scenario: Jean-Claude Carrière (Die Blechtrommel, Das weiße Band) en
Julian Schnabel
Met: Willem Dafoe (Aquaman, The Grand Budapest Hotel), Rupert Friend (A Simple Favor), Mads Mikkelsen (Jagten, Arctic), Mathieu Amalric (Le Grand Bain, The Diving Bell and the Butterfly), Emmanuelle Seigner (The Diving Bell and the Butterfly), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, Star Wars: The Last Jedi), e.a.
(Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk 2018, kleur, 111 min.)
Taal: Frans, Engels, Nederlands ondertiteld

Beeldend kunstenaar en regisseur Julian Schnabel bracht eerder het leven van Jean-Michel Basquiat naar het scherm.
Willem Dafoe leerde schilderen, met overweldigde mooie kleuren, om Van Gogh zo treffend mogelijk neer te kunnen zetten. En dat was niet voor niets: voor zijn overtuigende rol won hij de award voor beste acteur tijdens het filmfestival in Venetië en werd ook genomineerd voor een Oscar Beste Acteur.

De titel van de film komt van Van Goghs werk ‘Op de drempel van de eeuwigheid’ (voltooid in 1890) dat in bezit is van het Kröller-Müller museum.

In At Eternity’s Gate portretteert Julian Schnabel de laatste jaren van de getormenteerde Vincent van Gogh, die toen een marginaal bestaan leidde maar inmiddels is bijgezet in het pantheon van grote kunstenaars. Schnabel filmt zoals Van Gogh schilderde: expressionistisch, vanuit het visuele en emotionele perspectief van de schilder. Willem Dafoe, met zijn doorleefde gelaatstrekken de gedroomde vertolker, speelt Vincent intens, kwetsbaar en zoekend.

In het Franse Arles, waar Van Gogh onder meer wereldberoemde werken als
Zonnebloemen en Slaapkamer maakte, moesten mensen weinig hebben van de vreemde, armoedige snuiter. De mooiste, verheffende momenten zien we in de gesprekken die de schilder heeft met mensen die wél openstaan voor zijn ideeën en zijn kijk op de werkelijkheid: Van Goghs geliefde broer Theo, een priester (gespeeld door Mads Mikkelsen), kunstschilder Paul Gauguin (Oscar Isaac) en de arts die Vincent aan het eind van zijn leven bijstond (Mathieu Amalric).

At Eternity’s Gate gaat over kunst an sich, benadrukt Schnabel. ‘Over wat het betekent een kunstenaar te zijn, om iets te scheppen.
‘‘Ik denk dat ik ervoor kan zorgen dat mensen zich meer levend voelen’, zegt Van Gogh in mijn film tegen zijn arts, die dan antwoordt: je denkt dat je dat zoiets kan met een schilderij?
Absoluut, zegt van Gogh.

★★★★★ AD
"Voortreffelijke vertolking van Willem Dafoe"

★★★★★ Trouw
"Een droom van een film waarbij alle eerdere Van Gogh-films verbleken"

PRIJZEN

Aanvang film 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap €12.50

Koop hier je kaarten 

 

DUUR VOORSTELLING

111 min

Reacties op AT ETERNITY’S GATE 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief