partners

Islemunda is ontwikkeld volgens de beginselen van ‘Community Arts’: activiteiten worden voor en door bewoners gerealiseerd in samenwerking met kunstenaars. IJsselmondenaren leveren de verhalen en werken mee aan de totstandkoming van de producties. Zij zijn bovendien de supporters en brengen hun enthousiasme voor kunst en cultuur over op anderen. 

Om dit te realiseren, is een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal culturele organisaties. Deze zogenoemde ‘programmapartners’ geven ieder op eigen wijze vorm aan de community arts. Zij vestigen zich in Islemunda en ontwikkelen en organiseren van daaruit het programma. Zij maken en presenteren bijzondere en kwalitatief hoogstaande voorstellingen, concerten, films en nog veel meer. Ook gaan zij met kunsteducatie en talentontwikkeling aan de slag.

De partners laten ook elders in de stad, landelijk en soms zelfs internationaal van zich horen. Zij doen voortdurend nieuwe kennis en ervaring op die in Islemunda wordt gedeeld.

Rotterdams Wijktheater

Het Rotterdams Wijktheater (RWT) maakt al ruim 20 jaar theatervoorstellingen voor en door mensen die meestal voor het eerst met theater in aanraking komen. Onze 6 professionele theaterregisseurs werken met verschillende groepen mensen zoals senioren, vrouwen en jongeren, maar ook met een mix daarvan. De persoonlijke verhalen en ervaringen van de wijkbewoners staan centraal in de voorstellingen. Omdat we altijd weer op zoek gaan naar nieuwe spelers en thema’s, geven onze voorstellingen een goed en actueel beeld van wat er leeft binnen de kleurrijke Rotterdamse samenleving.
 
Iedere voorstelling, die gedurende het theaterseizoen 15 tot 20 keer wordt gespeeld, gaat op tournee langs culturele centra, buurthuizen, kleine theaters en scholen. In november 2011 zijn we in IJsselmonde in première gegaan met onze succesvolle seniorenvoorstelling ‘Terug naar Later’ en natuurlijk laten wij ook in Islemunda weer van ons horen!

 

www.rotterdamswijktheater.nl

www.icafrotterdam.com
Volg ons op Facebook

Stichting En...Actie!

 

Stichting... Actie! is een organisatie die zijn roots heeft in IJsselmonde. Sinds 2005 voert Stichting En Actie met veel plezier en enthousiasme educatieve filmprojecten uit voor jong en oud. Hollywood in de klas, is daarvan een goed voorbeeld. Het concept heeft al diverse educatieve filmprijzen gewonnen en wordt dit schooljaar landelijk uitgevoerd onder de noemer; UNICEF Kinderrechten Filmfestival.
Samen met de bewoners van IJsselmonde worden er in Islemunda diverse filmprojecten uitgevoerd. Films zijn er echter niet alleen om zelf te maken, maar nog meer om naar te kijken.... 


Woensdag: Cinema Islemunda

Met dezelfde passie en enthousiasme waarmee filmprojecten worden uitgevoerd, gaat Stichting En Actie ook aan de slag om op de woensdag mooie, verassende, ontroerende films met het publiek uit IJsselmonde en omstreken te delen. Een kleine maar gezellige filmzaal met alle eigenschappen van een reguliere bioscoop (fantastich beeld, geweldig geluid, 3D mogelijkheden en comfortabelen stoelen) gaan hiervoor zorgen. 

Speciale wensen...?
Programmeur Ad van de Donk heeft met zijn 35 jaar zo’n beetje alle films gezien die je maar kunt bedenken. Naast de reguliere programmering op de woensdag zijn er voor de filmzaal (en eventueel ook de grote zaal) talloze andere vertoningen te bedenken. We denken aan speciale voorstellingen voor het onderwijs of een presentatie van een bedrijf of organisatie er zijn talloze mogelijkheden. 

www.stichtingenactie.nl 

 

Music Matters

Vanaf januari 2015 gaat Music Matters de muziekprogrammering van Islemunda vormgeven. Music Matters zet daarbij de kracht van muziek in om Rotterdammers bij elkaar te brengen. 

Met verschillende projecten proberen ze de muzikale stem te vinden en verder te ontwikkelen. Dit doen zij met projecten zoals UR Voice. Voor meer informatie: www.musicmatters.nu

 

Music Matters en Open Studio Islemunda gaan IJsselmondse muzikanten, zangers en bandjes een podium bieden om hun kwaliteiten aan een publiek te tonen. Op geregelde tijdens zal er in de studio’s van Islemunda open muziekavonden en jamsessies geprogrammeerd worden.

 

Islemunda Live!

 

Music Matters zal samen met Islemunda Live! concerten gaan organiseren waarbij je kunt gaan genieten van opkomende Rotterdamse artiesten zoals de muziekambassadeurs Neda Boin, Poliana Vieira en muzikanten uit IJsselmonde.

Bibliotheek IJsselmonde

Op diverse plekken in de stad vindt u vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam. In de deelgemeente IJsselmonde zijn er twee te vinden: één in Lombardijen aan de Dantestraat 365 en de grotere Stadsbibliotheek IJsselmonde als medebewoner van het splinternieuwe Islemunda. Natuurlijk kunt u er boeken en tijdschriften lenen en kranten lezen, maar daarnaast is de bibliotheek een prima plek om te studeren of te werken. Leden van de bibliotheek kunnen gebruikmaken van computers, laptops en (draadloos) internet.

 

In Bibliotheek IJsselmonde worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het wekelijkse voorleeshalfuurtje op de woensdagmiddag en de jaarlijkse literaire avond tijdens de Boekenweek waarvoor altijd een landelijk bekende schrijver wordt uitgenodigd. Geregeld zijn er tentoonstellingen die zijn samengesteld door wijkbewoners, wordt er een zelfgeschreven boek door een wijkbewoner gepresenteerd of is er een themamiddag of –avond. Uiteraard organiseert Bibliotheek IJsselmonde ook activiteiten rondom landelijke campagnes zoals de Kinderboekenweek, Nationale Voorleesdagen en Nederland Leest. Voor meer informatie over de activiteiten verwijzen we u naar de agenda op de website van de bibliotheek, www.bibliotheek.rotterdam.nl

 

Wilt u een keer uw verzameling of hobby tentoonstellen of hebt u suggesties voor de programmering én woont u in IJsselmonde, dan kunt u contact opnemen met de programmeur van de bibliotheek, Wilma van Beek, bereikbaar onder telefoonnummer 010-4829494 of via w.vanbeek@bibliotheek.rotterdam.nl
 

Cultuurscout IJsselmonde

Ooit bedacht dat je in je eigen buurt op bezoek kan bij kunstenaars? Dat jazzconcerten niet alleen in Ahoy tijdens North Sea Jazz plaatsvinden, maar ook bij jou om de hoek? Of dat je samen met buren opdracht kunt geven tot een spectaculair kunstwerk in de straat? Deze buurtinitiatieven zijn het resultaat van samenwerking tussen bewoners en de cultuurscout.

De Cultuurscout van IJsselmonde is Marliza Driessen.

Marliza stimuleert bewoners en kunstenaars om grote en kleine ideeën op het gebied van cultuur of kunst waar te maken en helpt zo de samenhang in de IJsselmondse wijken te bevorderen. Ze werkt bij je om de hoek, heeft een groot netwerk en weet wat er speelt in cultureel IJsselmonde én Rotterdam.

 

CULTUURMIXER

De cultuurscout ondersteunt je bij: het uitwerken van je idee of project; het maken van plan en begroting of aanvragen van subsidie; het vinden van enthousiaste kunstenaars, instellingen en andere bewoners om mee samen te werken; publiciteit, gebruik van de Culturele Kaart en maandelijkse nieuwsbrief die door honderden mensen uit je omgeving gelezen wordt; het ontmoeten van kunstenaars uit je omgeving op de cultuurmixer van de cultuurscout.

Wil je ook iets organiseren in de wijk of meedoen aan een bestaand initiatief? Of heb je vragen? Neem dan vooral contact op met Marliza Driessen of ijsselmonde@cultuurscouts.com

 

www.culturelekaartrotterdam.nl

Overige partners

Heeft u als bewoner, of met uw vereniging of club, creatieve, haalbare ideeën die aansluiten op de uitgangspunten van Community Arts? Neem dan contact met ons op.

 

Partners:

- Theaterhuis Mangrove

www.jphmangrove.nl

 

- Cultuurraad voor Ouderen IJsselmonde

Facebookpagina

 

- Theaterhuis De Kaap

Facebookpagina

 

 

- H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.

Facebookpagina

 

- YMP

Facebookpagina